Orman yangınları üç ili birden etkisi altına aldı

Çanakkale’nin Eceabat, Bolu’nun Göynük ve Manisa’nın Gördes ilçelerinde çıkan orman yangınlarına ekipler müdahale ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınlara 14 uçak, 31 helikopter, 265 kara aracı ve bin 413 orman personeli ile müdahale edildiğini açıkladı.

12punto

Çanakkale, Bolu ve Manisa’da çıkan orman yangınlarına ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor. Çanakkale Eceabat’taki yangın nedeniyle 57. Alay Şehitliği ve Conkbayırı ziyarete kapatıldı.

Bolu Göynük’teki yangın nedeniyle iki köy tahliye edildi, duman Eskişehir’e ulaştı. Manisa Gördes’teki yangın ikinci gününde, müdahaleler devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yangınlara 14 uçak, 31 helikopter, 265 araç ve 1.413 personel ile müdahale edildiğini açıkladı.

ÇANAKKALE'DE ORMAN YANGINI

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, ilçeye bağlı Büyükanafarta köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangının fark edilmesinin ardından olay yerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Bölgeye ulaşan ekipler, yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan söndürme çalışması başlattı. Milli Savunma Bakanlığı da alevlerle mücadele için bölgeye askeri helikopter gönderildiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, "Orman yangınına müdahale etmek üzere 4'üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığımız tarafından 1 adet S-70 tipi helikopter görevlendirildi." denildi.

BÖLGEYE GİDEN EKİPLER KAZA YAPTI

Olay yerine 17 AAC 399 plakalı pikapla giderken bir otomobille çarpışmaları sonucu yaralanan 2 orman işçisi ise 112 Acil Sağlık ekiplerince Eceabat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralıların genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

ORMAN İŞÇİLERİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Dumandan etkilenen bazı orman işçileri de aynı hastanede tedaviye alındı. Jandarma ekipleri, yangınla mücadele eden işçilere su dağıttı.

57. ALAY ŞEHİTLİĞİ VE CONKBAYIRI KAPATILDI

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı bölgedeki 57. Alay Şehitliği ile Conkbayırı mevkileri ise yangın sebebiyle geçici olarak ziyarete kapatıldı. 57. Alay Şehitliği'ni tehdit eden alevler nedeniyle ekipler bir set çekerek alevlerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor. Ekiplerin bölgedeki söndürme çalışmaları sürüyor.

ÇANAKKALE VALİSİ: YERLEŞİM YERLERİNDE RİSK YOK

Çanakkale Valisi Ömer Toraman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının yerleşim yerleri için risk oluşturmadığını ifade etti.

Orman teşkilatı başta olmak üzere tüm ekiplerin gayretle çalıştığını belirten Toraman, “Orman yangınına 8 uçak, 12 helikopter ile havadan, 51 arazöz ve 780 personel ile karadan müdahale edilmektedir.” bilgisini paylaştı.

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise yangınla mücadeleye kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra çevre il ve ilçelerden araç ile personel desteğinin sağlandığı bildirildi. Açıklamada, yerleşim bölgelerinde, yangın nedeniyle tahliyeyi gerektirecek bir durum olmadığı duyuruldu. Ekiplerin bölgedeki söndürme çalışmaları sürüyor.

BAKAN YUMAKLI: HER ŞEYİN ÇOK İYİ GİTTİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİM

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda devam eden orman yangınıyla ilgili, “Yerleşim yerleriyle ilgili herhangi bir risk söz konusu değil. Valiliğimiz de gerekli tedbirleri diğer kolluk güçlerimizle birlikte almış durumda. Çok şükür 57. Alay Şehitliği’ne gelmeden gerekli müdahaleyle durduruldu. Conkbayırı'nda da herhangi bir yapının zarar görmediğini özellikle belirtmek istiyorum. Müdahalemiz gece boyunca sürecek ancak şu an itibariyle her şeyin çok iyi gittiğini söyleyebilirim. İnşallah yarın sabah çok daha güzel haberler vereceğim” dedi.

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyü yakınlarında saat 09.51'de başlayan orman yangını devam ediyor. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezinde konuşlu Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Aracı önünde yangını takip eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının son durumuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir hazır bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Akşamüstü yaptığım açıklamada bugün Türkiye'de 19'u orman, 23'ü kırsal alan yangını olmak üzere 42 yangına müdahale ettiğimizi söylemiştim. O saatten bu saate kadar ilave olanlarla birlikte bugün itibariyle ülke genelinde 33'ü orman, 30'u kırsal olmak üzere toplam 63 yangın çıktı. Şu anda sadece 3 aktif yangınımız var. Bunların 60 tanesini arkadaşlar müdahale ettiler ve söndürdüler. Şu anda içinde bulunduğumuz Çanakkale-Eceabat Büyükanafarta yangını sabah saat 09.51'de başlamıştı ve ilk müdahale 3 dakika içerisinde yapılmıştı. Ancak çok şiddetli rüzgar sebebiyle hızlı bir yayılma göstermişti. Havanın kararmasıyla beraber gün içerisinde yapılan müdahalelerle birlikte kara ekiplerimiz takviye yaparak bu müdahalelerine devam ediyorlar. Yerleşim yerleriyle ilgili herhangi bir risk söz konusu değil. Zaten valiliğimiz de gerekli tedbirleri diğer kolluk güçlerimizle birlikte almış durumda. Çok şükür 57. Alay Şehitliği’ne gelmeden gerekli müdahaleyle durduruldu. Conkbayırı'nda da herhangi bir yapının zarar görmediğini özellikle belirtmek istiyorum. Müdahalemiz gece boyunca sürecek ancak şu an itibariyle her şeyin çok iyi gittiğini söyleyebilirim. İnşallah yarın sabah çok daha güzel haberler vereceğim. İkinci yangın Bolu Göynük'teki Bekirfakılar yangınıydı. Bu da 12.41'de meydana gelmişti. 12.56'da da ilk müdahale yapıldı. Burada ilk başta nemin çok düşük olması, rüzgarın saatte 68 kilometre hızla esmesiyle birlikte orada da yangın çok hızlı bir yayılım gösterdi. Ancak orada da çalışmaların çok iyiye gittiğini söyleyebilirim. Arkadaşlarımız şu anda orada müdahaleye devam ediyorlar. Bolu'da da yerleşim yerleriyle ilgili herhangi bir sorun yok. Gerekli tedbirler alındı. Herhangi bir risk söz konusu değil. Manisa Gördes’i söylemiştim. Burada da çok ciddi bir rüzgar vardı. Hem havadan hem karadan müdahalelerimiz devam ediyor. Çok şükür burada da 70 kilometreye yakın saatte bir rüzgar hızı tespit edilmişti. Bu yangında gayet iyi gidiyor. Özetle genel anlamda devam eden her 3 yangında da iyiye doğru giden bir süreç var bunu söylemek isterim. Yarın dediğim gibi güzel haberler vererek bu 3 yangınımızla ilgili de bittiğini inşallah sizlerle paylaşmayı ümit ediyorum” dedi.

Yangınlarla mücadele esnasında canla başta mücadele eden orman kahramanlarına ve onların hemen yanı başında olan kamu kurum ve kuruluşlara, yerel yönetimlere teşekkür eden Bakan Yumaklı, sözlerine şöyle devam etti:

“Gündüz yaptığım bir açıklama vardı, bunun tekrarını yapmak istiyorum. Yarın, Cumartesi ve Pazar günü meteorolojik veriler Türkiye'nin özellikle Çanakkale'den Akdeniz'e kadar ki olan bölümünde, diğer taraflarda da elbette biz istim üzerindeyiz, risk analizimizi yapmış durumdayız ama, Çanakkale'den Akdeniz'e kadar olan bölümde çok ciddi bir şekilde nem düşüklüğü, Çok yüksek şiddette rüzgar ve hakikaten hepimizi çok etkileyecek bir hava sıcaklığı söz konusu. Dolayısıyla burada hepimizin çok ciddi bir hassasiyet göstermesi gerekiyor. Tabiri caizse kapalı alanların dışında, evin dışında ya da hangi ortamdaysak herhangi bir ateş yakılmaması ya da ateşle alakalı bir sonuç doğuracak bir eylemde bulunmamasını özellikle belirtiyorum. Gündüz söyledim tekrar edeyim. Biz bu 3 günü adeta bir seferberlik ilan ettik. İnşallah bu süreci rahatlıkla atlatacağız. İklim değişikliğinin etkisini her geçen gün çok ciddi bir biçimde hisseden dünyamızda özellikle Akdeniz çanağındaki ülkemiz elbette yangına hassas bölgelerin çokluğuyla bizlerin mücadele etmesini gerektiriyor. Ancak bu mücadelenin en önemli unsuru da çok kıymetli vatandaşlarımızın bizlere vereceği destek. Ben tekraren yangın çıkan bütün illerimize, hali hazırda yangınların devam ettiği ama iyiye giden, iyiye gittiğinde söyleyebileceğimiz Çanakkale, Manisa ve Bolu'ya tekrar geçmiş olsun diliyorum. Dediğim gibi inşallah yarın çok güzel haberler vermek üzere, hayırlı akşamlar diliyorum.”

BOLU’DA DA YANGIN ÇIKTI

Bolu’da da Göynük ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor. Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Bolu ve Sakarya'dan çok sayıda itfaiye ekibi ve arazöz sevk edildi. Ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Söndürme çalışmaları için havadan da destek istendiği öğrenildi.

İKİ KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Yangının etkisini arttırması sebebiyle Göynük ilçesine bağlı Yeniköy ile Seferler Köyü için tahliye kararı verildi. Köyler ekipler tarafından boşaltılırken, vatandaşlar güvenli bölgeye alındı.

BOLU’DAKİ YANGININ DUMANI ESKİŞEHİR’E ULAŞTI

Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda çıkan ve söndürme çalışmaları sürdürülen yangının neden olduğu duman, Eskişehir kent merkezine ulaştı. Geniş çaptaki duman tabakası, şehrin birçok noktasından görüldü. Duman nedeniyle gökyüzünün bir kısmında karartı oluştu. Öte yandan, yangın söndürme çalışmalarında kullanılabilecek hava araçları için Eskişehir'de lojistik destek ve yakıt ikmali konusunda hazırlık yapıldığı öğrenildi.

MANİSA'DAKİ YANGIN İKİNCİ GÜNÜNDE

Manisa’daki orman yangını ikinci gününe girdi. Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi yakınlarındaki ormanda, dün saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. İhbarla bölgeye, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sevk edildi. Yangına, 2 uçak, 3 helikopter, 8 arazöz, 2 su ikmal, 1 dozer ve 1 yer ekibi ile havadan ve karadan müdahale edildi.

İKİNCİ YANGIN ÇIKTI

Yangında durumun iyiye gittiği sırada, aynı bölgede saat 17.15 sıralarında ikinci bir orman yangını daha çıktı. Ekiplere takviye yapıldı. 5 uçak, 13 helikopter, 45 arazöz, 15 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile yangınla mücadele sürdü. Havanın kararmasıyla birlikte yangına sabah saatlerine kadar gece görüşlü helikopterle müdahale devam etti. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

EDİRNE'DE YANGIN KONTROL ALTINDA

İpsala'ya bağlı Tevfikiye ve İbriktepe köyleri arasındaki ormanda, dün saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle alevler, kısa sürede büyüdü. Bölgeye, Keşan Orman İşletme ve İpsala Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle yaklaşık 2.5 saatte kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının sürdüğü yangında 200 dekar ormanın zarar gördüğü belirtildi.

BOZCAADA'DA YANGIN PANİĞİ

Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde ise yine dün bir tarım arazisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin durumu fark etmesi üzerine olay yerine Bozcaada Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri gönderildi. Yangın rüzgarın da etkisiyle çevredeki ormanlık alana sıçradı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler yangının kontrol altına alınması için 5 helikopter ve 5 uçak ile havadan, çok sayıda araç ve 104 personelle karadan başlattıkları çalışmayı sürdürdü. Çalışmalara vatandaşlar da su tankerleriyle destek verdi. Yangın ekiplerin koordineli çalışması sonucu kontrol altına alındı. Yangında 12 hektar orman alanı, 18 hektar da tarım alanı zarar gördü.