Prof. Dr. Barış Doster, Nasrallah'ın öldürülmesini 12punto'ya değerlendirdi
İsrail’in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a suikast düzenlemesi, Orta Doğu'da gerginliği artırdı. Orta Doğu'daki tansiyonu üst seviyeye çıkaran konu ile ilgili 12punto'ya konuşan Barış Doster, "Bu örgütler, liderlerinin katledilmesine alışkın; ancak Nasrallah gibi karizmatik bir liderin kaybı önemli bir kayıptır" dedi.
Semih Demirhan
Semih Demirhan / https://12punto.com.tr/
İsrail’in, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik düzenlediği suikast, Orta Doğu’da dengeleri değiştiren ve gerginliği daha da tırmandıran bir gelişme olarak dünya gündeminin merkezine oturdu. İsrail, uzun süredir bölgesel güvenliği tehdit ettiğini iddia ettiği Nasrallah’ı hedef alırken, bu operasyonun ardından İran başta olmak bölgedeki tepkiler çığ gibi büyüyor.
Hasan Nasrallah’ın öldürülmesi, zaten gergin olan İran-İsrail ilişkilerini daha da derinleştirdi. Gün içerisinde İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu'nun "Lübnan başta olmak üzere İsrail'in bölgedeki saldırganlığını ele almak üzere toplandığı" açıklandı.
Toplantı sonrasında ise İran lideri Hamaney, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamasında, İsrail'in Gazze'de bir yıldır sürdürdüğü savaş suçlarını Lübnan'a da uygulamaya çalıştığını belirten Hamaney, "Siyonist suçlular, Hizbullah'ın Lübnan'daki güçlü yapılanmasına ciddi zarar veremeyecek kadar küçük olduklarını bilmelidir." ifadelerini kullandı. İran lideri, bölgedeki "direniş güçlerinin" Hizbullah'ın yanında duracağını ve "direniş güçlerinin mücadelesinin Hizbullah'ın öncülüğünde devam edeceğini" belirtti.
Prof. Dr., aynı zamanda 12punto yazarı Barış Doster, Nasrallah'ın öldürülmesi ve Orta Doğu'daki son gekişmeleri 12punto'ya değerlendirdi.
'LİDERLE BİRLİKTE KADROLAR DA DEĞİŞİR'
Hizbullah ile ikonikleşen bir figür haline gelen Hasan Nasrallah'ın karizmatik bir lider olduğunu söyleyen Doster, Hizbullah'ın yıllar boyunca kurumsallaşmasında, Orta Doğu'da etkisini artırmasında, diğer örgüt ve devletlerle diyalog kurmasında Nasrallah'ın çok önemli roller üstlendiğini söyledi. İran'ın "diriliş ekseni" olarak nitelendirdiği Hizbullah yapısında Nasrallah'ın çok önemli bir payı olduğunu ifade eden Doster "Orta Doğu'daki bu örgütler, liderlerinin İsrail tarafından katledilmesine çok alışkın olduğu için hemen liderin yerine başka isim seçerler. Liderle beraber kadrolar da değişir. Fakat Nasrallah'ın kaybı elbette önemli bir kayıptır" dedi.
Nasrallah'ın katledilmesiyle birlikte Hizbullah'ın yönelimi ve politikalarında bir değişiklik beklemediğini söyleyen Prof. Dr. Barış Doster, "İsrail'in katliamlarıyla, soykırımıyla, teknolojik saldırılarıyla Hizbullah'a büyük güç kaybettirdiğini düşünüyorum. Nasrallah'ın öldürülmeden birkaç gün önce itiraf ettiği gibi bu saldırılar Hizbullah'a çok zarar verdi" diye konuştu.
'HİZBULLAH HALKTAN ÇOK BÜYÜK DESTEK GÖRÜYOR'
Prof. Dr. Barış Doster, Lübnan siyaseti içerisinde önemli bir yer tutan Hizbullah'ın iç politikadaki pozisyonuna da ilişkin açıklamalarda bulundu. Hizbullah'ın Lübnan siyasetinde büyük bir etkisi olduğunu bu etkiden dolayı Lübnan Silahlı Kuvvetleri ile zaman zaman gerilim yaşandığını ifade eden Barış Doster, "Lübnan'ın Hizbullah'ın gücünden rahatsız olduğunu biliyoruz. Hizbullah sadece dini boyutuyla değil, siyasi boyutuyla, örgütsel boyutuyla da halkta çok ciddi karşılığı olan, büyük destek gören bir yapıdadır" dedi.
Nasrallah'ın ölümünden sonra Hizbullah'ın Lübnan içerisinde nasıl karşılanacağı sorusuna ise Doster "Lübnan'ın iç siyasetindeki etkinliği eskiden olduğu gibi devam eder mi, yoksa biraz azalır mı bu soruyu yanıtlamak için biraz beklememiz lazım" cevabını verdi.
'İRAN BÖLGEDEKİ SİYASİ SEÇKİNLERİ ENDİŞELENDİRİYOR'
Reuters'ın "İran'ın Dini Lideri Hamaney güvenli bir yere taşındı" iddiası ile ilgili de konuşan Doster, söz konusu kararın yerinde olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Nasrallah'ın katledilmesinden sonra İran'ın bir önlem alarak Hamaney'i konutundan çıkararak güvenli bir yere nakletmesi, onu korumaya çalışması İran'ın almış olduğu bir önlemdir. Bunu her devlet yapar. Bir yandan baktığımızda İsrail'in, İran dahil olmak üzere bölgeye nasıl korku saldığının bir göstergesidir. Bölgedeki siyasi - bürokratik seçkinleri, istihbarat örgütlerini nasıl endişelendirdiğinin, kaygılandırdığının göstergesidir. Asıl üzerinde durulması gereken budur.
İran'ın eski cumhurbaşkanı İbrahim Reisi öldürüldü. Ben kaza olduğunu düşünmüyorum.Nasrallah'ın öldürülmesinden önce Hamas'ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye İran'ın başkentinde Tahran'da Devrim Muhafızları'nın en fazla korunan, gözetilen konuk evinde öldürüldü. Bunları yaşamış İran'ın Dini ve Siyasi otoritenin bir numaralı ismini, Nasrallah'ın katledilmesinin hemen ardından, konutundan alarak bilinmeyen ve daha güvenli bir yere nakletmesi paranoya değil önlemdir. "