Sahte diplomacıya sorduk... ‘Devlet kurumlarında sahte diploma alıp çalışanlar var’

Sahte diplomayla ilgili haber ajansları bir haber geçti. Sahte diplomaya bile zam geldiği yönünde haberler yapıldı. 12punto olarak sahte diploma yapan dolandırıcıyla müşteri gibi konuşup sorular sorduk. Sahte diploma yapan dolandırıcı, devlet kurumlarında sahte diploma alıp çalışanlar olduğunu söyledi.

Semih Demirhan

Semih Demirhan

Türkiye’nin bugün gündem maddelerinden biri de sahte diplomaydı. 

Ancak… 

Sahte diploma haberi şöyle yapıldı: “Sahte diplomaya da zam geldi”

Sahte diploma yapan dolandırıcıların bu sahte belgelerin fiyatlarını yükselttiği konuşuldu. 

Yani, dolandırıcılık işi bile ekonomi üzerinden tartışıldı. 

12punto olarak sahte diploma yapan bir internet sitesinin yetkilisiyle müşteri gibi yazışıp işin detaylarını araştırdık. 

Sahte diploma yapan dolandırıcı, 12punto’nun müşteri gibi sorduğu “Sahte diploma ile devlet kurumlarında çalışabilir miyim?” sorusuna “Evet, bu konuda netiz” yanıtını verdi. 

DOLANDIRICI: DEVLET KURUMLARINDA SAHTE DİPLOMALILAR VAR 

Dolandırıcı, “Sahte diploma alıp devlet kurumlarında çalışan örnekler var mı?” sorusuna ise “Evet” diye karşılık verdi. 

Sahte diplomalar ilkokuldan başlayarak yüksek lisans seviyesine kadar devam ediyor. Sitelerinde diploma seviyesine göre fiyat listesi de veren kişiler, diplomaların e-devlet onaylı olduğunu hatta devlet kurumlarında çalışmak için yeterli olabileceğini söylüyor.

İddialara göre sahte diploma resmi şekilde hazırlanarak e-devlet sistemine işleniyor. Bu diploma ile yurtdışına çıkış yapma işlemleri de gerçekleşebiliyor. Aynı zamanda satılan e-devlet onaylı lisans diplomaları noter tasdiği ile birlikte geliyor. Noter tasdiği ise isteğe göre ileriye veya geriye dönük olarak ayarlanabiliyor. Sitedeki bilgilere göre diplomanın yanında transkript belgesi de alıcıya iletilmekte. Bununla birlikte diplomaların Greencard için de uygun olduğu söyleniyor.

İLKOKUL 8 BİN YÜKSEK LİSANS 50 BİN TL

E-Devlet onaylı diploma fiyatları ise şu şekilde sıralanıyor:

İlkokul/Ortaokul: 8 bin TL

Lise: 15 bin TL

Ön Lisans: 20 bin TL

Lisans: 30 bin TL

Yüksek Lisans: 50 bin TL

DİPLOMASI SAHTE ÇIKANLAR…

İnternette “sahte diploma” araması yaptığınızda karşınıza çeşitli görsellerle bu dolandırıcıların siteleri çıkıyor. Sitelerinde ikna etmek için yüzlerce görsel hazırlanmış, örnek diye sunuluyor. 

Bu sahte diploma satıcılarının, devlet kurumlarına dahi sahte diplomayla girilebildiğini söylemesi ise sahte diplomalı çıkanları akla getirdi. 

Sahte diploma skandalı son olarak Kıbrıs’la gündeme gelmişti. 

Eski AKP Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Hamza Yerlikaya’nın sahte lise diploması kullandığı mahkemece tescillenmişti. 

Paralel Yapı operasyonu sırasında sahte diploma ile TÜBİTAK’a girdiği ortaya çıkan ve tutuklanan Hasan Başaran’ın, Bilim, Teknoloji ve Sanayi eski Bakanı Nihat Ergün’ün yeğeninin eşi olduğu ortaya çıkmıştı. Eski Bakan Ergün de bunu doğrulamıştı.

Ayrıca, medyada çok sayıda sahte diplomalı doktor, avukat, mühendis ve mimar haberleri yer almıştı.