Sayıştay raporu ortaya çıktı: Tarım ve Orman Bakanlığı'nda usulsüzlükler ortaya çıktı

Sayıştay’ın 2023 yılı denetim raporlarında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ciddi usulsüzlükler tespit edildi.

12punto

Sayıştay’ın bakanlıklara ilişkin 2023 yılı denetim raporları, usulsüzlükleri gözler önüne serdi.

Tarım ve Orman Bakanlığına dair raporda, muhasebe birimleri tarafından tahsilat ve ödeme amacıyla kullanılan ancak Sayıştay’a bildirilmeyen 1.555 adet banka hesabı bulunduğu kaydedildi. 

Bakanlığın bilançosunda yer alan 502 milyon 124 bin 837 TL'nin hangi muhasebe birimlerine ait banka hesaplarından oluştuğu ise doğrulanamadı.

Raporda, "Bakanlık merkez ve taşra teşkilatının tüm birimleri adına usulünce atanmış muhasebe yetkilisinin kontrolü dışında açılmış banka hesaplarının bulunduğu ve bu hesaplarda yer alan tutarların muhasebeleştirilmediği görülmüştür. Söz konusu kayıt dışı banka hesapları içerisinden maaş, sosyal tesis ve döner sermaye hesapları çıkarıldıktan sonra kalan 28 milyon 589 bin 725 TL yıl sonu bakiyeli 99 adet hesabın halen kapatılamadığı ve açık kaldığı anlaşılmıştır" ifadesine yer verildi.

TİCARİ FAALİYETLER VE BALIKÇI BARINAKLARI

Tarım Bakanlığı’nın raporunda ayrıca, su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği ile ilgili hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılan balıkçı barınakları ve üst yapılarının, ilgisiz kişilerce herhangi bir kiralama sözleşmesi olmadan kullanıldığı belirtildi.

Raporda, "Bu yapılar balıkçılık faaliyetleri için kamu kaynakları ile yapılmış olmalarına karşın, kullanıcıları tarafından ticarete konu edilmekte, alınıp satılabilmekte, lokantalar, yazlık konutlar ve benzeri diğer ticari faaliyetler için kurulup işletilmektedir" denildi.

İŞSİZLİK SORUNU 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ilişkin Sayıştay raporunda ise, çalışabilir durumda olup İŞKUR’a bildirilmeyen ve sosyal yardımlardan faydalanan kişilerle ilgili önemli veriler yer aldı. Bu kapsamda İŞKUR’a bildirilmeyi bekleyen 433 bin 152 kişinin bulunduğu aktarıldı.

Raporda, "İŞKUR tarafından durumlarına uygun işlere yerleştirilen kişi sayısı ise 58 bin 764 olup, 3 bin 311 kişi işe yönlendirme, 2 bin 104 kişi işe başlama yardımından faydalanmıştır. İŞKUR tarafından teklif edilen işi haklı bir sebep olmaksızın üçüncü kez reddettiği için nakdî düzenli sosyal yardımları kesilmesi gereken kişi sayısı da 25’tir" bilgisine yer verildi.