SGK'nın 'belediye' ısrarı: Teşvikler gelirin yüzde 14'üne karşılık geliyor

Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik bugünkü yazısında SGK'nın son 4 yılda işverenlere 1,3 trilyon lira teşvik verdiğini ayrıca bu rakamın SGK gelirlerinin yüzde 14’üne karşılık geldiğini söyledi. Çelik ayrıca belediyelerin SGK borcunun silinmesi çağrısında bulundu.

12punto

Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik son günlerde tartışılan belediyelerin SGK borçlarına ilişkin bir yazı kaleme aldı.  Çelik'in, BirGün'deki "Sermayeye var belediyeye yok!" başlıklı yazısında dikkat çeken ayrıntılar yer aldı.

Çelik, SGK'nın işverenlere son 4 yılda 1.3 trilyon lira teşvik verdiğini belirterek şunları söyledi: 

BELEDİYELERİN BORÇLARI BİNDE 3

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı derhal resmi X hesabından bir açıklama yaptı. Bakanın yaptığı açıklamaya göre belediyelerin SGK borcu 96 milyar TL’ye ulaşmış. Bakan Beye göre en borçlu beş belediyenin borcu 19,1 milyarmış. 16 milyon nüfusu olan İBB’nin borcu 3,3 milyarmış!

SGK’nin 2024 yılı tahmini gelirleri 2023’e göre yüzde 50 artarsa (en az bu kadar artar) 3,3 milyar TL olacak. Dolayısıyla söz konusu borcun 2024 yılı SGK gelirlerine oranı binde üç civarında olacak. Hadi yuvarlayalım. Yüzde yarım civarında olsun. İBB’nin SGK’ye iddia edilen borcunun SGK gelirlerine oranı binde bire ancak ulaşıyor.

SGK GELİRİNİN YÜZDE 14'ÜNÜ TEŞVİK OLARAK VERMİŞ

Belediyelerin SGK’ye olan borçlarının miktarının devede kulak olması bir yana SGK bu borçları tolere edebilecek durumdadır. SGK işverenlere devasa destekler sağlıyor. Bir diğer ifadeyle SGK işverenlerden alması gereken primlerin bir bölümünü almıyor ve bazı durumlarda da üste teşvik veriyor.

SGK tarafından verilen 16 ayrı istihdam teşvik ve destekleriyle 4/1-(a) kapsamında sigortalı işçi çalıştıran özel sektör işverenlerine çeşitli kanunlarda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanabilme imkânı sağlanıyor. Bu miktarlar az buz değil. Sadece 2023 yılında işverenlere sağlanan SGK desteğinin tutarı cari fiyatlarla 206 milyar TL’dir. 2023’te SGK’nin toplam gelirlerinin 1 trilyon 184 milyar olduğu düşünülecek olursa. SGK gelirlerinin yüzde 14’ü kadar sermayeye teşvik verildiği görülmüş olur.

'ÇÖZÜM BUDUR'

Çelik yazısında ayrıca, T. Sabri Öncü'nün önerisine dikkat çekerek; "Hazine, belediyelerin SGK borçlarını uzun vadeli ve düşük faizli tahvillerle öder. Belediyelerin borçları da silinmiş olur. Sabri Hoca’nın görüşüne katılıyorum. Eğer çözüm aranıyorsa çözüm budur. Aksi halde yapılan iş belediyelerin elini kolunu bağlamak anlamına gelir" ifadelerini kullandı.