SHP yeniden kuruldu, üçüncü kez siyaset sahnesinde

2010 yılında Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile birleşerek varlığı sona eren Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), 14 yıllık aranın ardından yeniden siyaset sahnesine döndü. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre parti 28 Haziran 2024 tarihiyle itibarıyla yeniden kuruldu.

12punto

12punto.com.tr 

Yerel seçimlerden birinci parti çıkan ve çok sayıda belediyeyi kazanan, yapılan anketlerde de birinci parti olarak görülen CHP’de kimi tartışmalar sürerken Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)’nin yeniden kurulması dikkat çekti.

13 Mart 2010’da dönemin Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleşme kararı alarak varlığı sona eren SHP, 14 yıllık bir aranın ardından 28 Haziran 2024’de üçüncü kez siyaset sahnesinde yerini aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre parti 28 Haziran 2024 tarihiyle itibarıyla yeniden kuruldu.

KARAYALÇIN "DOĞRU BULMAM" DEMİŞTİ

Mayıs 2023 seçimleri sonrasında partide değişim tartışmaları başladığında SHP’nin yeniden kurulacağı iddia edilmiş, eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, “Son Genel Başkan olarak SHP’nin yeniden açılmasını düşünenler varsa, bunun yanında olmam ve doğru bulmam” demişti.

CHP’de mevcut yönetime muhalif isimlerin büyük çoğunluğunun parti içinde kalarak çalışmaları sürdürmekten yana olduğu dile getiriliyor.

3 Kasım 1985 tarihinde Halkçı Parti ve SODEP birleşmesiyle SODEP’in ismi “Sosyal Demokrat Halkçı Parti” olarak değiştirildi. Birleşmenin ardından aynı gün oy birliği ile SHP adını alan birleşik partinin ilk kurucu genel başkanı Aydın Güven Gürkan, bu görevi 1 Haziran 1986’da Erdal İnönü’ye bıraktı.

18 Şubat 1995’te fesih kararı alındı ve CHP’ye katılım sağlandı. Aynı tarihte toplanan CHP Olağanüstü Kurultayı SHP’nin CHP’ye katılmasını kabul etti.

SOSYAL DEMOKRAT HALK PARTİSİ 2002’DE YENİDEN KURULDU

24 Mayıs 2002’de eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın başkanlığında kuruldu. Özellikle CHP içindeki Deniz Baykal muhaliflerinin bir araya geldiği parti, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde DEHAP ve bazı sol partilerle ittifak yaparak çatı partisi olan SHP; yüzde 5,1 oy aldı. CHP’li 5 milletvekilinin istifa ederek SHP’ye katılımıyla TBMM’de temsil edildi. Genel Başkan Murat Karayalçın partisinin genel başkanlığından ayrılarak 2009 yerel seçimlerinde CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Ardından vekaleten başkanlığa Uğur Cilasun seçildi. 6 Haziran 2009’deki Olağanüstü Kongre’de ise başkanlığa Hüseyin Ergün seçildi. SHP’nin 13 Mart 2010 tarihindeki kongresinde, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleşme kararı alındı.

14 yıllık bir aranın ardından SHP 28 Haziran 2024’de yeniden kurularak üçüncü kez siyaset sahnesinde yerini aldı.