Sokak hayvanları uyutulacak mı? Sokak hayvanları yasası 5. madde nedir?

Kamuoyunu ikiye bölen sokak hayvanları yasasının görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ediyor. Şimdiye dek 5 maddesi kabul edilen, "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin 17 maddesinin de kabul edilmesi halinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşacak. Kararın yasalaşması halinde ise 5.madde hükümlerinin uygulanmasının önü açılacak. Peki sokak hayvanları uyutulacak mı? Sokak hayvanları yasası 5. madde nedir? İşte ayrıntılar...

12punto

Sokak hayvanlarına ilişkin yasa değişikliği teklifi gündeme geldiği günden bu yana kamuoyunu ikiye böldü. 

Yasa değişikliğine ilişkin tartışmalar devam ederken; "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kabul edildi ve Meclis'e geldi.

Dün görüşmelerine başlanan Kanun Teklifi'nin ise 5 maddesi kabul edildi.

Peki sokak hayvanları uyutulacak mı? Sokak hayvanları yasası 5. madde nedir? İşte tüm ayrıntılar...

SOKAK HAYVANLARI UYUTULACAK MI?

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5.maddesine göre; “Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce" ötenazi yöntemiyle uyutulacak.

SOKAK HAYVANLARI YASASI 5. MADDE NEDİR?

Kanunun 5. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

"MADDE 5- 5199 sayılı Kanunun İkinci Kısım Dördüncü Bölüm başlığında yer alan “Öldürülmesi” ibaresi “Ötanazisi” şeklinde ve 13 üncü maddesinin başlığı “Hayvanların ötanazisi” şeklinde değiştirilmiş, maddeye birinci fıkradan önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve mevcut ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Öldürme esas ve usulleri” ibaresi “Öldürme ve ötanazi işlemine ilişkin esas ve usuller” şeklinde değiştirilmiştir.

“Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır.

Sahipsiz hayvan popülasyonunun; kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde ilgili yerel yönetim tarafından sahipsiz hayvanlara ötanazi yapılabilir.”