Son 2 yılda 56 kişi! Terör örgütü üyelerine vatandaşlık ve ikamet izni verilmiş

Türkiye'de son dönemde artan terör olayları akıllara, 'uyuyan terör hücreleri yeniden harekete mi geçti' sorusunu getirdi. Yine son dönemde yaşanan terör saldırılarının yabancı uyruklu teröristler tarafından gerçekleştirilmesi dikkat çekti.

Ercan Küçük

Ercan KÜÇÜK - 12punto.com.tr

Türkiye son 2 yılda düzenlenen terör saldırılarıyla acı günler yaşadı. Bu saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarda yabancı uyrukluların kullanılması ise dikkat çekti. 

Terör örgütlerinin bu taktiği terörle mücadelenin de gündemine girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan verilere göre son 2 yılda IŞİD ve El-Kaide terör örgütlerinin finansmanında yer aldıkları gerekçesiyle malvarlığı dondurulanların içinde Türkiye’ye sonradan gelen yabancıların ağırlığı dikkat çekiyor.

Türkiye’de son 2 yılda terör örgütleri İstanbul Taksim, Santa Maria Kilisesi ve Çağlayan Adliyesi’ne saldırı düzenledi. Bu saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti. 3 saldırının 2’sinde (Taksim ve Santa Maria Kilisesi) teröristlerin yabancı kökenli olması dikkat çekti. Taksim saldırısını Suriye uyruklu Ahlam Albashır düzenledi. Santa Maria Kilisesi’ne saldırıyla ilgili aralarında Amirjon Kholikov ile David Tanduev'in de yer aldığı 34 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında vatandaşlık alan Uygur kökenli kişiler de yer aldı. 

41'İNE İKAMET 15'İNE VATANDAŞLIK 

14 Şubat’ta yayınlanan Resmi Gazete’de yer alan maddelerden birisi de terörün finansmanında yer alan kişilerin malvarlığına el konulması oldu. Resmi Gazete’nin sayılarına göre son 2 yılda yayınlanan 8 sayıda 86 kişinin IŞİD ve El Kaide terör örgütlerine finansman sağlamaktan dolayı mal varlığına el konuldu. 86 kişinin sadece 30’u doğuştan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Kalan 56 kişinin 41’i Türkiye’de kayıtlı ikamet sahibi, 15’i ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı almış.

Son 2 yılda mal varlığına IŞİD ve El Kaide terör örgütlerine finansman sağlamaktan dolayı el konulanların verileri şu şekilde:

14 Şubat 2024:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı malvarlığının dondurulması kararında IŞİD Terör örgütü iltisaklı 6 kişi yer aldı. 6 kişinin 5’i Suriye kökenli (Rakka, Edleb, Hasaka, Raqa, Lazikiye) Bu 5 kişinin 3’ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 2’si ise henüz vatandaşlığı olmayan ama ikamet tezkeresi sahibi. 5 ismin de Vergi Kimlik numarası sahibi olması dikkat çekiyor.

9 Mayıs 2023:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzalı malvarlığının dondurulması kararında 8 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının malvarlığına IŞİD ve ElKaide terör örgütü iltisaklı olmaktan el konuldu.

2 Mayıs 2023:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzalı malvarlığının dondurulması kararında 1’i Suriye kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 2 kişinin malvarlığına IŞİD ve ElKaide terör örgütü iltisaklı olmaktan el konuldu. 

4 Nisan 2023:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzalı malvarlığının dondurulması kararında 6 kişinin malvarlığına IŞİD ve ElKaide terör örgütü iltisaklı olmaktan el konuldu. Bu 6 kişinin 2’sinin vatandaşlığı varken 3’ü henüz vatandaşlığı olmayan ama ikamet tezkeresi sahibi, 1 kişinin de Vergi Kimlik Numarası kaydı çıktı.

5 Ocak 2023:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzalı malvarlığının dondurulması kararında 5 kişinin malvarlığına IŞİD ve ElKaide terör örgütü iltisaklı olmaktan el konuldu. 5 kişinin 4’ünün henüz vatandaşlığı olmayan ama ikamet tezkeresi sahibi olduğu görüldü.

1 Aralık 2022:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzalı malvarlığının dondurulması kararında 17 kişinin malvarlığına IŞİD ve ElKaide terör örgütü iltisaklı olmaktan el konuldu. 16’sı Suriye kökenli 17 kişinin 4’ünün vatandaşlığı, 10’unun henüz vatandaşlığı olmayan ama ikamet tezkeresi sahibi olduğu görüldü.

23 Haziran 2022:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzalı malvarlığının dondurulması kararında 27 kişinin malvarlığına IŞİD ve El Kaide terör örgütü iltisaklı olmaktan el konuldu. 27 kişinin 9’unun vatandaşlığı varken 15’inin henüz vatandaşlığı olmayan ama ikamet tezkeresi sahibi olduğu görüldü.

9 Mart 2022:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzalı malvarlığının dondurulması kararında 13 kişinin malvarlığına IŞİD ve El Kaide terör örgütü iltisaklı olmaktan el konuldu. 13 kişinin 4'ü sonradan vatandaşlığa alınmış olmak üzere 8'i Türk vatandaşı. Kalan 5 kişinin de 4'ünün ikameti olduğu görülüyor.