TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa sinyalleri: 'Türkiye için elzemdir'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Göztepe’deki TBMM Filizi Köşk Sosyal Tesisi'nde medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle düzenlenen iftar programına katıldı. Kurtulmuş burada yaptığı konuşmada, yeni anayasa hazırlanmasının sinyallerini yaktı.

12punto

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş,  medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenlerinin katılım sağladığı iftar programında konuştu.

Kurtulmuş burada yeni anayasa açıklamasında bulundu.

"SİVİLLER ELİYLE YAPILMIŞ BİR ANAYASA TÜRKİYE İÇİN ELZEMDİR"

TBMM’nin önünde iki büyük ödevin olduğunu söyleyen Kurtulmuş, bunlardan birisinin yeni bir anayasanın yapılması gerekliliği olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Hemen seçimden sonra, belki de anayasa sürecinden daha kolay sonuç alabileceğimiz bir süreç, Meclis’te yeni bir iç tüzüğün gerçekleştirilmesidir. Yeni anayasa meselesi ‘bu anayasadan artık çok bıktık, bu geride kaldı, bunun yerine yeni bir metin yazalım’ konusu değildir. Aslında mesele, bir metin yazmak da değil; bunun ötesinde, 12 Eylül’ün getirmiş olduğu bu antidemokratik yapıdan, o ruhtan Türkiye'nin kurtulmasıdır. Hakikaten siviller eliyle yapılmış, parlamentoda yapılmış, demokrat, kuşatıcı bir anayasanın yapılması Türkiye için elzemdir. Bunun için gayret edeceğiz.

"MECLİSTE YENİ BİR İÇ TÜZÜĞÜN HAZIRLANMASIDIR"

Tabii hemen seçimden sonra, belki de anayasa sürecinden daha kolay sonuç alabileceğimiz bir süreç, Meclis’te yeni bir iç tüzüğün hazırlanmasıdır. Meclis Başkanlığı olarak; öncelikle daha rahat, daha kolay alan olduğu için iç tüzükten başlayarak Meclis’teki demokratik standartları yükseltecek, yasama kalitesini güçlendirecek, Meclis’in etkisini ve ağırlığını artıracak bir iç tüzüğü Meclis’te grubu bulunan partilerle görüşerek gündeme almayı, eş zamanlı olarak da anayasa çalışmalarını sürdürmeyi düşünüyoruz”

"SEÇİM KAMPANYASI NEZAKETLİ VE OLGUN BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"

Bu hafta sonu yerel seçimlerin gerçekleşeceğini hatırlatan Kurtulmuş, “Seçim kampanyası şimdiye kadar nezaketli ve olgun bir şekilde devam ediyor. Ümit ederiz ki sonuna kadar böyle devam eder. Seçim günü de büyük bir demokratik olgunlukla ve çok büyük bir katılımla yerel seçimleri geride bırakmış oluruz” dedi.

Meclis’te altı siyasi parti grubu ve 14 siyasi partinin bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, oy verenlerin yüzde 95’inin parlamentoda temsil edildiğini belirtti.

"BÜTÜN SİYASİ PARTİLERİN YENİ ANAYASAYA İLİŞKİN HAZIRLIKLAR..."

Kurtulmuş, “Parlamentoda iyi bir şekilde bu müzakereleri sürdürmeyi başarırsak bundan sonuç alabileceğimizi ümit ediyorum. Ben de şahsen seçimden sonraki dönemde yeni anayasa meselesini başta grubu bulunan siyasi partilerle görüşerek takip edeceğim. Bazı siyasi partilerin anayasa hazırlıkları var ama bütün siyasi partilerin bu süreçte yeni anayasaya ilişkin hazırlıklar yapmalarını bekliyorum.

"YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYACINI HİSSEDEN"

Meclis Başkanı olarak akademinin, hukuk çevrelerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve yeni bir anayasa ihtiyacını hisseden, sözü olan herkesin sözünün dinleneceği ve bundan istifade edileceği bir anayasa yapım sürecini demokratik bir hassasiyetle başlatacağız. Ümit ediyorum ki ön yargısız bir şekilde Meclis’te grubu bulunan partiler ve diğer kanaat oluşturacak sivil toplum kesimleri bu sürece katkıda bulunur” diye konuştu.

"DOĞRU ZEMİN TBMM'DİR"

Geçmişte yapılan çalışmalarda 64 madde üzerinde partilerin uzlaştığı bir metnin bulunduğunu da ifade eden Kurtulmuş, “Bugün tahmin ediyorum çok daha fazla maddede partilerin uzlaşmaları mümkündür. Burada esas olan şey, bu tartışmanın doğru zeminde ve doğru yöntemlerle sürdürülmesidir. Doğru zemin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. TBMM’nin inisiyatifinde, halkın ihtiyaçları neyse, hangi konular gündeme geliyorsa bunları ön yargısız bir şekilde tartışmaktır”şeklinde konuştu.

Anayasa hazırlığının biraz uzun vakit alabileceğini dile getiren Kurtulmuş, meclis yeni yasama dönemine başladığında anayasa tartışmalarının mecliste yapılabileceğine inandığını aktardı.