Terör örgütü PKK'nın silahları bırakacağı yer belli oldu! Süreci MİT ve IKBY yürütecek
Bölücü terör örgütü PKK’nın fesih kararını açıklamasının ardından, silahların nasıl bırakılacağı merak konusu oldu. Edinilen bilgilere göre, silah bırakma sürecini MİT ve IKBY ortak yürütecek. Silahların ise nerelere bırakılacağı belli oldu.
12punto
Terör örgütü PKK'nın silah bırakma ve fesih açıklamasının ardından yeni açılım sürecinin nasıl ilerleyeceğine ilişkin ilk ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.
Cumhuriyet'in haberine göre, terör örgütünün silah bırakma süreci Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından koordineli bir şekilde yürütülecek. Silahların ise IKBY denetimindeki Duhok, Amediye ve Erbil’e bağlı Köysancak bölgelerinde bırakılması planlanıyor.
MİT SİLAHLARI KAYIT ALTINA ALACAK
Teslim edilecek silahların dökümünü ve kayıtlarını MİT tutacak. Öte yandan, Türkiye’ye karşı herhangi bir eyleme katılmamış teröristlerin belirlenmesi de yine MİT’in sorumluluğunda olacak. Bu aşamadan sonra, belirlenen kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve MİT ekipleri tarafından teslim alınarak Türkiye’ye getirilmeleri hedefleniyor. Türkiye sınırları içinde özel bir “teslim olma merkezi” oluşturulması ise düşünülmüyor. Bu kararın gerekçesi olarak ise ülkede kalan örgüt mensubu sayısının düşük olması ve bu kişilerin dağınık biçimde bulunmaları gösteriliyor.
KAMP ALTYAPISI DEVRE DIŞI KALACAK
Örgütün uzun yıllardır barınma, eğitim ve mühimmat depolama amacıyla kullandığı kampların, silahların bırakılmasıyla birlikte devre dışı bırakılması planlanıyor. Bu noktada, teslim olmayı reddeden ve Türkiye’ye dönmeyecek durumda olan örgüt üyelerinin izlenmesi görevini de yine MİT üstlenecek.
GEÇİŞ SÜRECİ 5 YIL SÜRECEK
Silah bırakma ve teslim süreci tamamlandıktan sonra beş yıllık bir “geçiş dönemi” öngörülüyor. Bu süreçte, TSK birliklerinin Irak’ın kuzeyindeki mevcut pozisyonlarında kalmaya devam edeceği bildiriliyor. Türkiye’ye karşı yeni bir yapılanma tespit edilmediği sürece bu askeri mevcudiyetin korunacağı vurgulanıyor.