'Topuk kanı' kararı üzerine TTB şikayette bulundu

Kars Aile Mahkemesi'nin yenidoğan bebeğin topuk kanı alınmaması yönündeki kararına karşı Türk Tabipleri Birliği ve bölge tabip odaları, istinaf yoluna başvurdu ve karara imza atan hakim hakkında şikayette bulundu.

12punto

Kars Aile Mahkemesi'nin 20 Ağustos 2024 tarihinde verdiği yenidoğan bebeğin topuk kanı alınmaması kararı, tepkilere yol açtı. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ağrı-Kars-Ardahan-Iğdır Tabip Odası, mahkeme kararına karşı Kars İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde feri müdahil talebiyle birlikte istinaf yoluna başvurdu. 

Ayrıca, karara imza atan hakim hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulundular.

TTB'nin hazırladığı başvuru metinlerinde, yenidoğan tarama programlarının toplum sağlığını korumak ve hastalıkların erken teşhisini sağlamak amacıyla uygulandığı vurgulandı. 

Tarama programlarının, hasta olma durumunu (morbidite) ve ölüm oranlarını (mortalite) azaltmak için önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesiyle birlikte önlenebilir hastalıkların sayısının azaldığı belirtildi.

Başvuru metinlerinde, Türkiye Biyoetik Derneği'nin yenidoğan tarama programı ile ilgili etik görüşlerine de yer verildi. Programların çocuk sağlığını korumak açısından önem taşıdığı ve bilimsel olarak yarar sağladığı belirtildi. Ayrıca, tarama programlarının sağladığı yararın, potansiyel risklerden çok daha önemli olduğu ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

Tepkilere neden olan karar, Kars'ta bir ailenin yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetmesi üzerine verilmişti.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Çocuk Koruma Kanunu’nun "Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararı Alınması" başlıklı 7. maddesine dayanarak mahkemeye başvurmuştu. Ancak Kars Aile Mahkemesi,alternatif tıp iddialarına dayanarak İl Sağlık Müdürlüğü'nün başvurusunu reddetti.

TTB ve bölge tabip odaları, mahkeme kararının sadece başvurulan çocuğun sağlığını değil, aynı zamanda tüm çocuklar ve toplum sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, kararın yeniden değerlendirilmesini talep etti.