Tünektepe'deki teleferik hattında hayatını kaybeden Enes Temel'in davasında sorumlular cezasız kaldı

Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Tünektepe Teleferik Hattı’nda 12 Nisan 2024 günü gerçekleşen faciada, 1 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi yaralandı. Olayla ilgili soruşturmalar devam ederken, aynı yerde iki sene önce hayatını kaybeden, teleferik hattının bakımından sorumlu 26 yaşındaki Enes Temel’in ailesi gazeteci Seren Altay’a konuştu.

12punto

Antalya'daki teleferik faciası aynı yerde iki sene önce 26 yaşındaki teknik eleman Enes Temel'in ölümünü ve ailesinin hukuk mücadelesini yeniden göndeme getirdi. 

Teknik eleman olarak çalışan Enes Temel, Sarısu'dan Tünektepe'ye çıkan teleferik kabinlerinin bakımını yaptığı sırada 30 metre yükseklikten beton zemine düşmüştü.

Olay yerine gelen sağlık ekibinin tüm çabasına rağmen Temel kurtarılamamış, Temel'in cansız bedeni, otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu'nun morguna götürüldü.

İki yıl önce yaşamını yitiren Enes Temel'in eğitim almadan görevlendirildiği, güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu bir alanda çalıştırıldığı ve ölümünün ardından kimsenin sorumlu tutulmadığı ortaya çıktı.

Enes Temel’in ailesinin anlattıklarından öne çıkan satır başlıkları şu şekilde oldu: 

“RÜZGARLI GÜNLERDE DE ÇALIŞIYORLARDI” 

“Enes işe gireli bir hafta olmuştu. Teleferik kabinlerinin çıktığı en üst nokta var, kabinler bir yerden girip içindeki insanları indiriyor ve içeride dönerek diğer taraftan çıkıyor tekrar aşağıya inmek için. Enes orada kontrol panosunu kontrol ediyor ve şiddetli rüzgarlı günlerde dürbün ile halatların direklerle kesişim noktalarını ve kabinlerin durumlarını kontrol ediyordu. Enes hiçbir eğitim almamıştı ve orada en üst noktada çalıştırılıyordu. 

“KABİN ENES’E ÇARPIP UÇURUMA SÜRÜKLEDİ” 

Yine rüzgarlı bir günde teleferikler durduruluyor, Enes dürbün ile kabinleri ve halatları kontrol ediyor. Aynı zamanda kabinlerin birinde görevli bir mühendis var onu arayıp rüzgarın çok şiddetli olup olmadığını soruyor. 

Bu esnada kabinlerin o platforma girdikleri alanda duruyor. Yani kabinin karşıdan gelmesi gerekiyor. Ancak Enes orada kontrollerini yaparken teleferik sistemi tersine çalışmaya başlıyor ve içerideki kabin platforma girdiği yerden geri çıkarak Enes’e arkadan çarpıyor ve onu uçuruma düşürüyor. 

“BİR İNSANI TUTABİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL” 

Önünde 1 metre civarı güvenlik ağı var. Kaza sonrası ağın gergin halatlarının kopuk olduğu görüldü. Ve o ağın bir insanı tutabilmesi zaten mümkün değildi. Olay yerinde ağ zaten sarkık ve halatları kopuk vaziyetteydi.

“EĞİTİM VERİLMEMİŞ" 

Büyük ihmaller söz konusu, eğitimi verilmemiş herhangi bir lisanslandırma yapılmamış yeni işe girmiş bir çocuğu o yüksekte çalıştırmaları bile büyük bir ihmal.

“BİLİRKİŞİ RAPORUNUN OLAYIN KAPATILMASI İÇİN YAZILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Olayla ilgili hiç kimseye cezai işlem uygulanmadı. Olay sonrasında yazılmış olan bilirkişi raporu olayın kapatılması için yazıldığını düşünüyoruz ve derhal itiraz edildi. Bu olayın aydınlatılması ve bu ihmallerin sorumlularının cezalandırılması için uğraşıyoruz.”