Tüpraş'ta patlama meydana gelmişti: Tüpraş hisselerinde son durum ne? TURPS hisseleri kapandı mı?
İzmit'teki Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ'ta patlama meydana geldi. Patlama sonrası çalışanlar tahliye edildi. Patlamanın ardından Tüpraş hisselerindeki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki Tüpraş hisselerindeki son durum ne? Yanıtı haberimizde...
12punto
İzmit Körfez'de bulunan TÜPRAŞ rafinesinde öğle saatlerinde patlama meydana geldi.
Patlamanın ardından bölgede siren sesleri çalmaya başladı.
TÜPRAŞ'ın Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olduğu bilinirken patlama sonrası çalışanlar tahliye edildi.
TÜPRAŞ HİSSSELERİ NE DURUMDA?
Yaşanan patlama olayının ardından Tüpraş hisselerinde de değişim gözlemlendi. Güne 143,90'dan başlayan Tüpraş 14.00 itibarıyla 139,40'tan işlem görüyor.
TURPS HİSSELERİ KAPANDI MI?
Patlama haberlerinin ardından saat 13.42 itibarıyla TUPRS hisseleri ilk tepki olarak yüzde 2,5 değer kaybederek 138,50 TL'ye kadar geriledi. Saat 14.03'te şirketten açıklama gelene kadar hisselerin geçici olarak işleme kapatıldığı açıklandı.
TÜPRAŞ NEDİR?
İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da bulunan dört rafinerisinde yıllık toplam 30 milyon tonluk ham petrol işleme kapasitesine sahip olan Tüpraş; Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi ve enerji sektörünün lider oyuncusu olmanın yanında, Avrupa'nın 7. büyük rafineri şirketi ve Akdeniz havzasının en kompleks rafinerilerinden biri konumunda yer alıyor. 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen Tüpraş, akaryakıt ürünleri, bitüm, fuel oil, jet yakıtı, gaz yağı, LPG, motor yağı gibi petrol türevlerini üretir.
TÜPRAŞ'IN TARİHİ
20 Mayıs 1983 tarihinde yayınlanan kamu iktisadî teşebbüsleri hakkındaki 60 sayılı KHK ile Türkiye Petrol Kurumu (PETKUR) kuruldu. Aynı KHK ile TÜPRAŞ'ın da kurulmasına karar verildi. Böylece TÜPRAŞ, PETKUR'un bağlı ortaklığında bir kamu iktisadî teşebbüsü olarak faaliyetine başladı.
18 Haziran 1984 tarihinde yayımlanan 233 sayılı KHK ile PETKUR'nun varlığına son verildi. TPAO, bağlı ortaklık statüsünden yükseltilerek PETKUR'un yerini aldı. Bu sefer TÜPRAŞ, TPAO'nun bağlı ortaklığında bir KİT olarak faaliyetini sürdürdü.
TÜPRAŞ, 5 Temmuz 1990 yılında Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'na bağlandı ve böylece özelleştirmesi yolunda ilk adım atıldı.
28 Ekim 1983'te yayınlanan kanunla İPRAŞ, Batman Rafinerisi, İzmir Rafinerisi ve yapımı devam etmekte olan Kırıkkale Rafinerisinin TÜPRAŞ'a bağlanmasına karar verildi. 16 Kasım 1983'te TÜPRAŞ, TPAO'dan ayrılarak Enerji Bakanlığı'na bağlı yarı-özel bir şirket olarak faaliyetine başladı.