Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Hilmi Önder Okay'dan bebek ve çocuklarda hacamat eleştirisi: 'Bu uygulamalar istismara girer'

Sosyal medyada hızla yayılan bebeklere hacamat uygulaması sağlık otoritelerinin tepkisini çekti. 12punto'ya konuşan Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Hilmi Önder Okay, dikkat çeken uyarılarda bulundu

Burak Demirbaş

Burak DEMİRBAŞ-12punto.com.tr /ÖZEL

Sosyal medyada, bebeklere ve çocuklara yapılan hacamat uygulamaları tartışılmaya devam ediyor.

Birçok sağlık otoritesi uygulamanın ciddi sağlık sorunları oluşturacağına dikkat çekerken; olaya ilişkin de soruşturma başlatıldı. 

Ayrıca; Change.org isimli internet sitesinde, "Bebek ve Çocuk Hacamatı Yasaklansın!" başlığıyla imza kampanyası düzenleniyor. 

(TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Hilmi Önder Okay)

Çocuk ve bebeklere yapılan hacamat uygulamasını ve, "alternatif tıp", "geleneksel tıp" yönteminin sakıncalarını Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Hilmi Önder Okay ile konuştuk. 

'HAYATİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR'

"Bebeklerde bunu tartışmak bile abes" diyen Okay, hacamat uygulamasının temel olarak sağlıklı bir uygulama olup olmadığı ve bebeklerdeki uygulamalarını şu şekilde açıkladı:

"Hacamat temel olarak sağlıklı bir uygula değil. Geleneksel bir tıbbi uygulama, sonuç itibariyle bunun bebeklere yapılması söz konusu olamaz. Belli riskleri olan bir uygulama bu. Enfeksiyon riskleri var, yetişkinler için çok önemli olmayabilecek bir enfeksiyon bebeklerde hayati sonuçlar doğurabilir. Onun dışında belli miktarda kan alınıyor. Kontrol edilemeyen kan kaybı durumlarında bebekler için çok küçük bir miktarı bile çok tehlikeli olabilir"

'İNSANLAR SAĞLIK BİLGİSİNİ SOSYAL MEDYADAN ALMAYA DEVAM EDİYOR'

"Hacamat" ve "sülük" uygulamalarına  yönelimin temel nedeninin sağlığa erişimde yaşanan sorunlardan kaynaklı olup olmadığı yönündeki soruya ise Okay şöyle yanıt verdi:

"Etkisi olabilir. Aynı zamanda sağlıkla ilgili bilginin sosyal medya ile sağlıksız bir şekilde yayılmasının da etkisi var. Pandemi dönemi, aşılar vs. tartışılırken bilimsel bir ortamda tartışmak mümkün olmadı. Pek çok komple teorisiyle bunlar özdeşleştirildi. Bu süreçten sonra sağlıkta bilgi kirliliği oluştu. Herkes sağlık uzmanı oldu sosyal medyada. Bu noktada insanların maddi menfaatleri de oldu. Yaptıranlar kadar , ehlilyetli ve ehliyetsiz olarak uygulayanlar da var. Sağlık Bakanlığı bir geleneksel tıp yönetmeliği hazırladı. Hatta hastanelerde bu hizmetler de veriliyor, belli bir ihtiyacı karşılamaya binaen. O bile konuşulmalı, tartışılmalı ama insanlarımız sağlık bilgisini sosyal medyadan almaya devam ediyor. 

'BEBEKLERE YAPTIRILMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR'

Komplo teorileri ortalıkta geziyor. Bütün bunların ötesinde de yüz yıllardır geleneksel olarak uygulanan yöntemler sanki mucizeymiş gibi sunuluyor. Konunun pek çok boyutu var. Aynı zamanda sağlık bilinciyle alakalı da bir durum var. Bizim eğitim sistemimizde de sağlıkla ilgili müfredat yeterli olmadığı için toplumun da eksikliği ortaya çıkıyor. Bu noktada da hem fırsatçılar, hem buna gerçekten inananlar üzerinden geleneksel tıp uygulamaları gereğinden fazla yayılıyor. Hastalıkların bu şekilde tedavi edilmeye çalışıldığını görüyoruz ama bebekler kısmı tamamen ayrı bir şey. Bunu yaptıran bir yetişkin kendi tercihiyle, onam vererek, ideal koşullarda yaptırmak isterse yaptırabilir, kişinin özgür iradesidir ama bir bebeğe üstelik sakıncalı olduğu açıklanmadan yakınları tarafından yaptırılması kabul edilebilir değildir, büyük bir hayati risk taşır."

'PEK ÇOK KIZAMIK VAKASI VAR'

Hacamat, sülük gibi uygulamaların bebek ve çocuklarda istismara girdiğini belirten Okay, bebeklik çağı aşılarına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Çocukların aşılarını yaptırmamak, bebeklik çağı aşılarını yaptırmamak yanlış bilgilenme ve komplo teorileriyle iç içe gidiyor. Bu da çocuklara zarar veriyor, bulaşıcı hastalıklardan kaybettiğimiz çocuklar var. Pek çok kızamık vakası var. Bu da dikkatten kaçmamalı. Bebeklik çağı aşıları, topuk kanı gibi uygulamalar hayati önem taşıyor."

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Olayın sosyal medyada gündem olmasının ardından change.org isimli sitede imza kampanyası başlatıldı. "Bebek ve Çocuk Hacamatı Yasaklansın!" başlığıyla imzaya açılan kampanyada, "Bu durum bir tür çocuk istismarıdır ve geçmişte ülkemizde ölümle sonuçlandığı vakalar da mevcuttur" ifadeleri yer aldı.