Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" tanıtıldı

Bugün gerçekleştirilen tanıtımla birlikte, Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı resmen faaliyete geçti. ASELSAN ve TOBB ETÜ iş birliğiyle geliştirilen “QuanT”, küresel teknoloji yarışında önemli bir adım olarak tanıtıldı.

12punto

Uzun yıllardır yönetilen ilk kuantum bilgisayarı projesi Türkiye’nin  teknoloji altyapısını güçlendiren ve küresel düzeyde önemli bir oyuncu olma yolunda büyük bir adım atılmasını sağlayan bir proje oldu. Gelişmiş ülkelerin, stratejik öneme sahip güvenli iletişim ve veri saklama yöntemleri konusunda milyarlarca dolar yaptırım yaptığı bu alanda TOBB ETÜ’nün çalışması ses getirdi.

Etkinliği sosyal medya heesabından paylaşan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Tanıtım Töreni programına katılarak ülkemizin teknoloji dünyasında attığı tarihi bir adıma daha şahitlik ettik. TOBB ETÜ tarafından tasarlanan yerli kuantum bilgisayar; kriptografi, yapay zeka, savunma sanayisi ve malzeme bilimi gibi birçok alanda ülkemizin bilgi işlem teknolojilerindeki uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedeflemektedir.

Üniversite bünyesinde kurulacak olan “Kuantum Ekosistemi” ile genç araştırmacılarımıza yerli donanım ve bileşen geliştirme imkanı sağlanması ve kuantum teknolojileri alanında çalışmaya teşvik edilmesi son derece önemlidir. Bu vesileyle projede emeği geçen herkesi yürekten tebrik ediyor, Türkiye Yüzyılı’nın Milli Teknoloji Hamlesi olan ilk yerli kuantum bilgisayarımız ‘QuanT’ın, tüm milletimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

KUANTUM TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Kuantum teknolojileri, bilim ve teknolojide iki büyük devrim yaratmıştır. İlk devrim, atom yapısının ve elektromanyetik alanların açıklığa kavuşturulmasını sağlayarak modern teknolojilerin temellerini atmıştır. İkinci devrim ise kuantum özelliklerinin kullanılmasıyla, hesaplama, iletişim ve algılama alanlarında devrimci gelişmelerin önünü açmıştır.

KUANTUM BİLGİSAYARI “QUANT” NEDİR?

Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı “OuanT” kübit adı verilen birimler kullanır. Kübitler, aynı anda hem 0 hem de 1 olasılıkları barındırarak klasik bitlere kıyasla çok daha güçlü bir hesaplama kapasitesine sahiptir. ASELSAN ve TOBB ETÜ işbirliğiyle geliştirilen bu sistem, ilk aşamada 5 kübit kapasitesine sahip olacak ve özellikle savunma sanayisi ile optimizasyon problemlerinde önemli avantajlar sunacak.