Turkuvaz Medya, Medyaradar'ı abluka altına aldı: Erişim engeli sürüyor
İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan 30 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/6987 sayılı Karar’ına göre Medyaradar’ın sitesine erişim engellenmişti. Yaşanan onca itiraza ve sektörün önemli isimlerinin gösterdiği tepkilere rağmen siteye erişim engeli devam ediyor.
12punto
"Ekran Kedisi" adlı köşede, "Turkuaz Medya grubundan maaşların yetersizliği dolayısıyla ayrılmalarının yaşandığı" iddiasının aktarıldığı yazı için içerik kaldırma kararı alındı.
Ancak söz konusu karar ne Medyaradar'ın ne yöneticilerinin ne de servis sağlayıcılarına iletilmedi.
Kararın tebliğ edilmemesi üzerine kaldırılmayan içerik için Turkuaz Medya, bu kez sitenin kapatılmasına yönelik Sulh Ceza Hakimliği'ne başvuruda bulundu.
Sitenin Temmuz ayından bu yana kapalı olması tepki çekerken, belirsizliğin sürmesi de birçok kesim tarafından eleştiriliyor.
"POLİTİK SANSÜRCÜLÜKTÜR"
Gazeteci ve 12punto.com.tr yazarı Faruk Bildirici, Temmuz ayından bu yana kapalı olan Medyaradar sitesinin son durumunu 9 Eylül tarihli köşe yazısına taşımış ve yaşanan durumun ne kadar tehlikeli olduğunu şu sözlerle aktarmıştı;
Gazeteciler olarak bu iktidar döneminde görmediğimiz, bir medya kuruluşunun haber sitesi kapattırması kalmıştı, onu da gördük. Turkuvaz Medya Grubu, Medyaradar sitesini kapattırdı.
Önce “Turkuvaz Medya Grubu’nun Youtube kanalları çalındı” haberi için erişim engeli kararı aldırdılar. Halbuki bu haber birçok sitede de yayımlanmıştı. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın başında bulunduğu Turkuvaz Medya, sadece Medyaradar’ı hedef aldı.
Medyaradar’ın, haberi erişimden kaldırmasına rağmen mahkeme kararının uygulanmadığı suçlamasıyla siteyi kapattırma kararı çıkarttılar. Ondan sonra yargı, duvar oldu; Medyaradar’ın bütün girişimleri sonuçsuz kaldı ve 30 Temmuz’dan beri de resmen kapalı site.
Sevindirici olan “kral”ın yargısını ardına alan Turkuvaz Medya’nın Medyaradar’a geri adım attıramaması. “İnsanlar kendilerini un ufak eden bu yağma düzeninden kurtuluncaya kadar biz ‘sadece gazetecilik’ yapmaya devam edeceğiz. İktidar gücünü kullanarak diğer medya organlarına bel altı vuruşlar yapmayacağız” açıklaması yaptılar ve link adresindeki www’leri kaldırarak yayına devam ediyorlar.
Üzücü olan ise muhalif medyanın bile Medyaradar’a yeterince sahip çıkmaması, sesini duyurmaması. Halbuki sırf yayınları nedeniyle iktidarın uzantısı bir Medya Grubu’nun bir haber sitesini yok etmeye çalışması söz konusu. Doğrudan medya özgürlüğü ile ilgili bir durum bu.
Erişim engeli ile bile yetinmeyip iktidar gücüne dayanarak site kapattırmak politik sansürcülüktür. Turkuvaz Medya’yı yönetenlerin gazetecilikle ilgileri bu kadar anlaşılan.