Yandaşlar önceden sızdırıyordu: Yılmaz Tunç'un TBMM'de cevaplayamadığı soru önergesi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yandaş gazetecilerin gözaltı, tutuklama ve kayyum atamalarına ilişkin bilgileri daha önceden nasıl edindiğine ilişkin gelen soru önergesini pas geçip, mahkemelerin bağımsız ve tarafsız olduğunu savundu.

12punto

Son dönemde iktidara yakın gazeteci ve kurumlar, muhalefete yönelik başlatılacak operasyonların bilgisini 1 gün önceden kamuoyuyla paylaşırken, bu isimlerin başında Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük geliyor.

Daha önce “Akın Gürlek’le arkadaşız” açıklamasını yapan Cem Küçük, geçtiğimiz nisan ayında katıldığı bir canlı yayında “Savcının gönderdiği yazılarda var bu” dedi. Küçük cümlesi biter bitmez, ‘sızdığı’ diyerek kendince düzeltme yapmıştı.

İLGİLİ HABER - Cem Küçük önce itiraf etti, sonra düzeltti! 'Savcının gönderdiği yazılarda var bu'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Adnan Beker, konuyu TBMM’ye taşıdı ve yandaş gazetecilerin gözaltılar ve tutukluluklarla ilgili yargı süreçlerinden önce açıklama yapmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Cumhuriyet’in haberine göre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Beker, “Son günlerde özellikle iktidara yakınlığıyla bilinen gazetecilerin, henüz yargısal süreçler tamamlanmadan hatta süreçlerin muhatapları dahi bilgi sahibi olmadan; gözaltı, tutuklama ve kayyum atama gibi kritik sonuçları olan soruşturma ve kovuşturmalara ilişkin bilgileri önceden kamuoyuna servis etmesi endişe vericidir. Bilgilerin hep aynı kişiler tarafından paylaşıldığı ve hep muhalefet partilerinin mensuplanna yönelik işlemlere ilişkin olduğu göz önünde bulundurulduğunda, tesadüf yahut öngörüden ibaret olamayacağı gün gibi ortadadır. Yargıya intikal eden meselelerin; yürütme erkine yakın medya organları, gazeteciler ve yorumcular aracılığıyla bu şekilde önceden kamuoyuna duyurulması, yargının siyasallaştığına ve yürütmenin etkisinde olduğuna dair haklı şüpheler uyandırmaktadır” dedi.

Beker, iktidara yakın gazetecilere bu bilgilerin nasıl sızdırıldığını ve yargı bagımsızlığının korunması için bu konuda ne yapılacağını sordu. 

Önergeye dönüş yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruyu yanıtlamak yerine mahkemelerin anayasaya göre bağımsız ve tarafsız olduğunu savundu.

Tunç “Tarafsız mahkemelerce verilen ara karar, karar ve hükümlerin hukukî dayanakları ile gerekçelerine dair bakanlığımızda bilgi bulunmadığı gibi, sözü edilen karar ve hükümlerin olağan yargısal denetimi, başvuru usulü ve şartları ilgili kanunlarda gösterilen yargı mercilerine aittir” ifadelerini kullandı.

Tunç, söz konusu sorunla ilgili yasa teklifi verme yetkisinin de milletvekillerinde olduğunu belirtti.