Yeni açılım sürecinde çarpıcı kulis: AKP kaynakları, DEM Parti'nin taleplelerine ne dedi?
Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın çağrısının ardından terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve fesih kararını açıklayacağı ve takvimde gecikme yaşanmayacağı öne sürüldü. Öte yandan, AKP kaynakları DEM Parti'nin taleplerine ilişkin ilk kez konuştu.
12punto
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin mimarı olduğu, iktidarın ‘Terörsüz Türkiye’ adını verdiği yeni açılım sürecinde teröristbaşı Abdullah Öcalan, 27 Şubat’ta silah bırakma ve fesih çağrısı yapmıştı.
Teröristbaşının çağrısının ardından DEM Parti İmralı Heyeti geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Saray’da ziyaret ettikten sonra, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşme gerçekleştirdi.
Yeni açılım sürecinde gözler şimdi, silah bırakma ve fesih çağrısına çevrildi.
İktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve fesih kararını alması an meselesi…
Güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, sürecin takviminde herhangi bir gecikme yaşanmayacağı kaydedildi.
Buna göre, Irak ve Suriye’de özel teslim noktaları oluşturulacak. Türkiye, Suriye ve Kuzey Irak yönetimlerinin gözetiminde silahlar toplanacak ve envantere kaydedilecek. Teslimatların ardından örgütün terör faaliyetlerini tamamen sonlandırıp sonlandırmadığı takip edilecek.
TERÖRİSTBAŞI İÇİN YENİ DÜZENLEMELER KONUŞULUYOR
DEM Parti cephesi bir süredir teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki koşullarının iyileştirilmesi yönünde taleplerde bulunuyor. Silahların bırakılmasının ardından teröristbaşı Öcalan’ın İmralı’daki koşullarında bazı değişiklikler yapılabileceği gündemde. Özellikle, farklı kesimlerden ziyaretçilere izin verilmesi ve sekretarya desteği sağlanması gibi adımlar değerlendiriliyor.
Konuyla ilgili AKP kaynaklarının “Öncelik silah bırakmadır, diğer talepler gelişmelere göre değerlendirilecek” dediği öğrenildi.
DEM Parti cezaevlerinde bulunan terör suçlularına infaz indirimi sağlanması önerisini gündeme taşıdı. Ancak AKP kaynakları, silah bırakma gerçekleşmeden bu tür taleplerin ele alınmayacağını vurguladı ve şu görüşü paylaştı:
“Önce fesih ve silah bırakma gerçekleşmeli, sonra her konu masaya yatırılır.”