Yunus Emre Enstitüsü’nde 59 milyonluk vurgun: Oğlunun şirketine sözleşmesiz ödeme, sahte faturalar...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmayla, Yunus Emre Enstitüsü’nde kamu kaynaklarının usulsüz harcamalarla nasıl eritildiği bir bir ortaya çıktı. Eski Başkan Şeref Ateş tutuklanırken, oğlunun bağlantılı olduğu şirkete 59 milyon TL sözleşmesiz ödeme yapıldığı, hayali yurt dışı programlarına milyonlar aktarıldığı belirlendi.

12punto

Yunus Emre Enstitüsü’ndeki büyük yolsuzluk zinciri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameyle gözler önüne serildi. Eski Başkan Şeref Ateş'in oğlu Enes Ateş’le bağlantılı olan Anka Kongre adlı şirkete, herhangi bir sözleşme yapılmadan uçak bileti, konaklama, araç kiralama gibi hizmetler için 30 Aralık 2023 – 3 Haziran 2024 tarihleri arasında tam 59 milyon 144 bin TL (yaklaşık 1.8 milyon dolar) ödeme yapıldığı tespit edildi. Şirketin bu dönemde sadece bir çalışanı bulunuyordu.

SAHTE ZİRVEYE 6 MİLYON TL ÖDENDİ

All Production adlı başka bir şirket, 29 Mayıs – 3 Haziran 2024 tarihleri arasında Yunus Emre Enstitüsü’ne 8 milyon 400 bin TL değerinde 5 fatura kesti. Bu faturaların 6 milyon TL’lik kısmı, Brüksel’de yapıldığı iddia edilen ama gerçekte gerçekleşmeyen "Coğrafi İşaretler Zirvesi" adlı hayali bir etkinliğe aitti. Suç duyurusunda bu tutarın sahte olduğu belirtilince şirket parayı iade etti.

İNŞAAT MALZEMESİNDEN LOKUMA: 664 BİN TL’LİK USULSÜZ FATURA

Şüpheli Evrim Taylan Erol’un kurduğu Evrim CNC isimli firma, kurulduktan hemen sonra 6 Kasım - 16 Aralık 2021 arasında Abuja, El-Bab, Afrin ve Azez’deki kültür merkezi binalarına inşaat malzemesi, halı, bayrak ve çifte kavrulmuş lokum gönderdiği iddiasıyla 664 bin 887 TL tutarında fatura kesti. Tüm bu faturaların bedelleri kuruma hiçbir mal teslimi yapılmadan ödendi.

YURT DIŞINA GİTMEDEN 6.7 MİLYON TL ALDILAR

Şüpheli Selçuk Kaymakoğlu’nun sahibi olduğu Han Kültürel Eğitim Danışmanlık adlı firma da 8 milyon 672 bin TL’lik 21 fatura kesti. Bunlardan 10’u yurt dışı hizmet alımı olarak düzenlendi. Ancak, faturaları imzalayan kişiler bu ülkelere hiç giriş yapmamıştı. Yine de 18 fatura karşılığı olarak firmaya 6 milyon 780 bin TL ödeme yapıldı.

ŞEREF ATEŞ TUTUKLANDI

Başsavcılık, “vakfın zarara uğratılması, görevi kötüye kullanma ve suçtan elde edilen mal varlığına sahip olma” suçlamaları kapsamında eski Başkan Şeref Ateş’i tutukladı. Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alınan Ateş, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece cezaevine gönderildi.

1.7 MİLYARLIK KAMU DESTEĞİ DEVAM ETTİ

Tüm bu yolsuzluk iddiaları sürerken, Yunus Emre Vakfı’na kamu kaynaklarından milyonlar aktarılmaya devam etti. Hazine, yılın ilk 6 ayında vakfa 670 milyon 421 bin TL “kar amacı gütmeyen kuruluşlara transfer”, 260 milyon TL de “sermaye transferi” adı altında kaynak sağladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise “Bilgi Kaynaklarına Erişim ile Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürünün Güçlendirilmesi” kalemi kapsamında sadece ilk beş ayda vakfa 778 milyon 571 bin TL destek verdi. Böylece yılın ilk yarısında Yunus Emre Vakfı’na aktarılan toplam kamu kaynağı 1 milyar 708 milyon TL’ye ulaştı.

KÜLTÜREL PROJELERE GELİNCE KAYNAK YOK

Skandal büyürken, bakanlığın kültürel projelere aktardığı düşük tutarlar da dikkat çekti. Bakanlık, aynı dönemde kültürel yayım faaliyetlerine 7.6 milyon TL, cemevlerinin desteklenmesine 7.5 milyon TL, Türk edebiyatının desteklenmesine ise sadece 4.1 milyon TL harcadı.