Yurt dışı alışverişlerde yeni dönem: Vergi ve limitte değişiklik

Yurt dışı e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde hızlı kargo limiti 150 eurodan 30 euroya indirildi. Yeni düzenlemeyle AB ülkelerinden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 30, AB dışındaki ülkelerden gelen kargolarda ise yüzde 60 olarak belirlendi.

12punto

Yurt dışından yapılan alışverişlerle ilgili yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi.

Bu düzenleme kapsamında, yurt dışı e-ticaret sitelerinden hızlı kargo yoluyla yapılacak alışverişlerdeki limit 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen kargolar için vergi oranı yüzde 30, AB dışındaki ülkelerden gelen kargolar içinse yüzde 60 olarak uygulanacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulanmasına dair kararda değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle birlikte, yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları yeniden belirlendi.

Buna göre, yurt dışından posta veya hızlı kargo ile gelecek ürünlerin alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Ayrıca, AB'den gelen kargolarda vergi oranı yüzde 18'den yüzde 30'a, AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarıldı.

Öte yandan, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması durumunda, yukarıda belirtilen vergi oranlarına ek olarak yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek. Eğer bir kişi yurt dışından bu ürünleri kendisi getiriyorsa, herhangi bir tarifeye tabi olmayacak.