Yurttaşlar merak ediyor: Yıl sonu enflasyon ne kadar olacak?

Koç Üniversitesi ve Konda Araştırma tarafından hazırlanan Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, eylül ayında yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı.

12punto

Koç Üniversitesi ve Konda Araştırma tarafından hazırlanan Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin (TEBA) eylül ayı sonuçları açıklandı. 

Ankete göre, hanehalkının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 94 olarak kaydedildi. Ağustos ayına göre bu oran 2 puanlık bir düşüş gösterirken, 12 ay ileriye dönük enflasyon beklentisi ise yüzde 96’ya geriledi.

MARKET VE GIDA FİYATLARI BELİRLEYİCİ OLUYOR

Hanehalkının enflasyon beklentilerinin şekillenmesinde en çok market ve gıda fiyatlarının etkili olduğu belirtildi.

Beklentiler, son aylarda yaşanan fiyat dalgalanmalarıyla paralel olarak hafif bir düşüş gösterse de, emeklilerin enflasyon beklentisi diğer grupların üzerinde yer aldı.

EMEKLİLERİN BEKLENTİSİ YÜZDE 107

Çalışma durumuna göre incelendiğinde, emekliler yüzde 107 enflasyon beklentisi ile en yüksek orana sahip grup olarak öne çıkıyor. Emeklileri, işçi, esnaf ve çiftçi grubu yüzde 98 enflasyon beklentisi ile takip ediyor.

Ev kadınlarının beklentisi yüzde 95, işsizlerin yüzde 94, beyaz yaka çalışanların ise yüzde 92 olarak belirlendi. En düşük beklenti ise öğrencilerde olup, yüzde 90 seviyesinde gerçekleşti.

MERKEZ BANKASI İLE FARK BÜYÜK

TEBA anketinde 12 ay ileriye dönük enflasyon beklentisi yüzde 96 olarak belirlenirken, Merkez Bankası'nın "Sektörel Enflasyon Beklentileri" anketine göre bu oran hanehalkı için yüzde 71,6 oldu. Bu fark, iki anket arasındaki beklentilerin 24,4 puanlık bir farkla ayrıştığını gösteriyor.