Zeytinyağı zeytinden ucuz, kira 6 bin TL, özel okul sudan ucuz...

TÜİK'in enflasyon bulurken açıklamadığı madde fiyatını ekonomist Alaattin Aktaş hesapladı. Hesaplamadaki mal ve hizmet bedelleri adeta başka bir ülkeden.

12punto

Dün tam da dünya finans piyasalarında ciddi bir dalgalanma yaşanmış ve bu global kasırga İMKB'yi de vurmuşken TÜİK tarafından açıklanan Temmuz enflasyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Yurttaşlar ise sosyal medyada (henüz kapatılmamış mecralarda) pazarda markette karşılaştıkları gerçek ile açıklanan aylık yüzde 3.23 enflasyon artışı oranının bağdaşmadığını yazmış, çizmişti.

Ekonomim.com'un köşe yazarlarından Alaattin Aktaş da bu konuya neşter attı. 8 Temmuz’da TÜİK’in haziran ayı enflasyonunu hesaplarken 100 kalem mal ve hizmet için hangi fiyatları esas aldığını yazan Aktaş, bu kez bir kısmı haziranla aynı, bir kısmı yeni olmak üzere madde listesini biraz daraltıp 75’e indirdi.

"Temmuz ayı için yüzde 3.23 olarak açıklanan TÜFE, bu 75 kalem mal ve hizmet için yazımın ekinde yer alan fiyatlar dikkate alınarak hesaplandı" diyerek listeden fiyatlar paylaşan Aktaş'ın yazısında çok çarpıcı detaylar var:

TÜİK PARALEL EVRENDEN BİLDİRİYOR

Çünkü TÜİK'e göre 34 liraya doktora muayene olabiliyor, 6 bin lira kira ödeyerek barınabiliyorsunuz. Yine TÜİK'e göre Temmuz ayında zeytinin kilosu 136 lira. Diyelim ki bu fiyata zeytin buldunuz ancak zeytin yağının zeytinden de ucuz, litresi 116 liraya satıldığını görünce şaşıracaksınız.

Aktaş'a göre TÜİK’in TÜFE hesabında temmuz ayında dikkate aldığı fiyatlar içinde çok dikkat çekenlerden biri de özel üniversite ücreti. Bazı üniversitelerin bazı bölümlerinde yıllık ücret bir milyon lirayı aşmış, ortalama ücret 600 bin lira dolayında; ama TÜİK’e göre özel üniversite ücreti 200 bin lira bile değil, 199 bin lira.

Üniversite yurt fiyatları da çok cazip, temmuzda da sadece 457 liraya çıktı. İletişim faturaları da adeta başka bir dünyadan: TÜİK’e göre internet ücreti 217, cep telefonu görüşme ücreti 218 lira.