Afyon kaymağı nasıldır? Afyon kaymağı hakkında merak edilenler
Manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı tatlıların vazgeçilmez bir tamamlayıcısı ve lezzet kaynağıdır. Asıl tercih edilen kaymak manda sütünden elde edilendir. Peki, Afyon kaymağı tadı tam olarak nasıldır? İşte Afyon kaymağı hakkında merak edilenler...
12punto
Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın coğrafi işaret tescilli manda kaymağı süt beyazı renginde olur ve daha yağlıdır.
İnek kaymağı ise biraz sarımsı olur ve daha az yağlıdır.
Kaymak kahvaltıda reçel ve bal gibi tatlarla tüketilebileceği gibi asıl kullanım alanı tatlılardır.
Afyonkarahisar’ın meşhur ekmek kadayıfı ve kaymak ayrılmaz bir ikilidir.
TEL KADAYIF İLE KULLANILIR
Bunun dışında tel kadayıf, ayva tatlısı ve hatta baklava ile kaymak sık sık kullanılır. Lokumun arasına süt kaymağı koyularak hazırlanan kaymaklı lokum da Afyonkarahisar’a özgü bir lokum çeşididir.
Afyonkarahisar kaymağı kendine has yuvarlak plastik kaplarda satılmaktadır ve lokum dükkanlarında,alışveriş merkezlerinde ve şarküterilerde bulunabilir.
KAYMAĞI NASIL MUHAFAZA EDERİZ?
- Manda kaymağını dolabın alt kısmında 5-7 gün arası muhafaza edebilirsiniz.
- Daha uzun süreler tüketmeyi düşünmüyorsanız, buzlukta 15 günün üzerinde bekletebilirsiniz.
- Önemli olan buzluktan çıkarılan kaymağın çözdükten sonra tekrar dondurulmamasıdır.