Ajvar (patlıcanlı sos) nasıl yapılır?

Ajvar, Balkan ülkelerinin sıklıkla tükettiği, evlerde kış hazırlığı olarak yapılan közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın lezzet kattığı bir tür kahvaltılık sos. Peki ajvar nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte ajvar tarifi…

12punto

Ajvar sos, Balkan mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri. Kökeninin Makedonya olduğu düşünülse de günümüzde tüm Balkan mutfak kültürüne mal edilmiş bir sos olduğunu söyleyebiliriz. Çok amaçlı bir sos olması sayesinde evlerden ünlü restoranların mutfaklarına kadar her alanda kendine bir yer bulmayı başarmış. Kırmızıya çalan turuncu rengiyle nefis bir görünüme sahip olan ajvar sos, hem ana hem de ara öğünlerde yaygın olarak tüketiliyor. Peki ajvar nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte ajvar tarifi…

AJVAR (PATLICANLI SOS)

Malzemeler

2 kg patlıcan

1 kg kapya biber

7-8 adet domates

2  adet soğan

8-9 diş sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı kırmızı pul biber

1.5 yemek kaşığı tuz


Yapılışı

Öncelikle patlıcanları ve biberleri közleyin. Soğanı yemeklik doğrayarak zeytinyağında kısık ateşte kavurun. Rendelenmiş sarımsakları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Domatesleri rendeleyip karışıma ilave edin ve domates suyunu çekene kadar kavurduktan sonra kabuklarını soyduğunuz patlıcan ve biberleri ilave edin. Hazırladığınız karışımı mutfak robotundan geçirin. Daha sonra tencere alıp, tuz ve pul biberi ekleyerek 10-15 dakika daha pişirin. Sıcakken kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin. 1 gece beklettikten sonra serin bir yerde veya buzdolabında muhafaza edin. Afiyet olsun.