Bitkisel (vegan) süt nedir? Nasıl yapılır?
Bitkisel sütler son zamanlarda oldukça popüler. Geçmişte yapılan araştırmalarda hayvansal sütlerin daha sağlıklı olduğuna inanılırdı. Günümüzde ise tam aksine bitkisel sütlerin daha faydalı olduğu söyleniyor. Sadece veganların tercih ettiği değil aynı zamanda laktoz alerjisi olan bireylerin tercihi olarak önümüze çıkıyor. İşte tarifleri…
12punto
Hayvansal süt içmenin çok faydalı olduğunun söylendiği, çocuklardan yetişkinlere herkesin kalsiyum ihtiyacı için hayvansal sütün önerildiği günler geride kaldı. Artık birçok uzman hayvansal sütlerin bizler için faydalı olmadığı ve kullanımının minimuma indirilmesi gerektiği görüşünde. Bitkisel sütün bir çok çeşidi bulunur; en çok tercih edilenler fındık sütü, badem sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütü ve yulaf sütüdür. Bitkisel süt, genellikle kuruyemişlerden elde edilir. Son zamanlarda marketlerde bulmak oldukça kolay, aynı zamanda evde de kendiniz kolayca hazırlayabilirsiniz. İşte tarifleri…
BİTKİSEL SÜT NASIL YAPILIR?
Evde bitkisel süt elde etmek oldukça kolaydır. Dilerseniz pratik bir şekilde bitkisel süt yapabilirsiniz. Örneğin badem sütü ya da fındık sütü elde etmek istiyorsanız, öncesinde suda bekletilerek yumuşaması sağlanır ve sonrasında blendır ya da sebze sıkacağı kullanılarak sütü elde edilir. İşte en çok tüketilen 3 bitkisel süt tarifi…
BADEM SÜTÜ
Malzemeler
1 bardak çiğ badem
3 su bardağı su
Süzmek için tülbent
Yapılışı
1 bardak çiğ bademi 1 bardak suyla geceden ıslatın. Sabah suyu süzüp, çiğ bademi ve 2 bardak suyu rondodan süt rengini alıncaya kadar çekin. Tülbentle süzerek süt ve posa olarak ayırın. Posayı isterseniz kek ve kurabiyelerde kullanabilirsiniz. Sütü buzdolabında saklayabilirisiniz.
YULAF SÜTÜ
Malzemeler
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı kaynar su
3 su bardağı soğuk su
Yapılışı
Yulaf ezmesini bir kaba alın. Üzerine kaynar suyu döküp ağzı örtülü şekilde 15 dk bekletin. Yulaflar şişince soğuk suyu döküp rondodan çekin. Bir tülbent yardımıyla sütü süzün ve buzdolabında saklayın.
FINDIK SÜTÜ
Malzemeler
1 su bardağı çiğ fındık içi
5 su bardağı su
Yapılışı
Fındıkları geceden suda bekletin. Suyunu süzün ve fındıkları rondodan geçirin. Tülbent yardımıyla süzün. Kalan posayı istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Sütü buzdolabında saklayabilirsiniz.