Çılbır nasıl yapılır? Çılbırın püf noktası
Artvin yöresine ait olan çılbır, kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Peki, Çılbır nasıl yapılır? Çılbır yapmanın püf noktası...
12punto
Çılbır Nasıl Yapılır?
4 Kişilik Malzeme:
4 yumurta
2 kahve fincanı sirke
1 çorba kaşığı tereyağ
500 gr yoğurt
1 diş ince kıyılmış sarımsak
1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 litre su
Çılbır Hazırlanışı:
-Yoğurdu sarımsak ile bir kapta iyice karıştırınız.
-4 çorba tabağına taksim ediniz.
-Yağı hafif kızartıp kırmızı biberi ilâve ederek bekletiniz.
-Su ile sirkeyi küçük bir tencereye koyunuz.
-Su kaynadıktan sonra yumurtaları teker teker suyun içine suya oldukça yakından dikkatlice kırınız.
-Ağır ağır kaynatarak 3 dakika pişirip bir kevgirle teker teker yoğurtların içine çıkarınız.
-Üzerlerine kırmızı biberli yağ gezdirip servis ediniz.
Çılbır Yapmanın Püf Noktası
Çılbır yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, suyun kaynama hareketlerinin bitmiş olmasıdır. Yani suyunuzun içindeki tüm hareketlilik bitmeli ve sakin bir görünüm kazanmalı. İşte tam o sırada yumurtanızı suya kırmalısınız.
Eğer su kaynadığı sırada kırarsanız yumurtanız istenilen yuvarlak şekline kavuşamaz ve kaynamanın yarattığı hareketlilikle dağılır ve parçalanır.