Dünya Türk mutfağını bu yemeklerle tanıyor: Türkiye’nin şehir şehir en popüler yemekleri belli oldu
Türkiye’nin 81 iline ait en ünlü yöresel yemekler, coğrafi işaretli tatlar ve mutlaka denemeniz gereken geleneksel lezzetler bir araya getirildi. İşte şehir şehir Türkiye’nin zengin mutfak mirası…
12punto
Türk mutfağı, Asya’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Anadolu’ya uzanan geniş bir kültürel çeşitliliğin izlerini taşıyan dünyanın en zengin mutfaklarından biri olarak kabul ediliyor. Her bölgenin kendine has malzemeleri ve pişirme teknikleriyle ortaya çıkan yöresel tatlar, ülkenin gastronomik mirasını daha da güçlendiriyor.
Türkiye’deki 81 ilin öne çıkan yemekleri yeniden derlendi. Bu kapsamlı listede hem coğrafi işaret tescili alan lezzetler hem de şehirlerin simgesi hâline gelmiş geleneksel yemekler yer alıyor.
Peki, hangi şehir hangi yemeğiyle tanınıyor?
İşte Türkiye’nin dört bir yanından öne çıkan bazı yöresel tatlar…
ADANA
Adana Kebap
ADIYAMAN
Besni Tavası / Adıyaman Köftesi
AFYONKARAHİSAR
Afyon Sucuğu / Kaymak
AĞRI
Abdigör Köftesi
AKSARAY
Dolaz
AMASYA
Amasya Çöreği / Keşkek
ANKARA
Beypazarı Güveci / Ankara Tava
ANTALYA
Tahinli Piyaz
ARDAHAN
Ardahan Peyniri / Pişi
ARTVİN
Laz Böreği / Kuymak
AYDIN
İncir / Paşa Böreği
BALIKESİR
Höşmerim / Susurluk Tostu
BARTIN
Bartın Pum Pum Çorbası
BATMAN
Batman Usülü Çiğ Köfte
BAYBURT
Bayburt Döneri / Tatlı Çorba
BİLECİK
Pazarcık Güveci
BİNGÖL
Ayranlı Çorba / Tutmaç
BİTLİS
Bitlis Büryan Kebabı
BOLU
Mengen Pilavı
BURDUR
Burdur Şiş
BURSA
İskender Kebap
ÇANAKKALE
Ezine Peyniri / Peynir Tatlısı
ÇANKIRI
Yaren Güveci
ÇORUM
Çorum Mantısı / Osmancık Pirinci
DENİZLİ
Denizli Kebabı
DİYARBAKIR
Diyarbakır Ciğeri / Burma Kadayıf
DÜZCE
Akçakoca Fındık Fıstık Ezmesi / Mamursa
EDİRNE
Edirne Tava Ciğeri
ELAZIĞ
Harput Köftesi / Ağın Leblebisi
ERZİNCAN
Erzincan Tulum Peyniri
ERZURUM
Cağ Kebabı
ESKİŞEHİR
Çibörek
GAZİANTEP
Baklava / Beyran Çorbası
GİRESUN
Karalahana Çorbası / Fındık
GÜMÜŞHANE
Pestil / Köme
HAKKARİ
Yüksekova Otlu Peyniri / Gırar
HATAY
Künefe / Tepsi Kebabı
IĞDIR
Bozbaş Yemeği
ISPARTA
Kabune Pilavı / Gül Ürünleri
İSTANBUL
Sultanahmet Köftesi
İZMİR
Boyoz / Kumru / İzmir Köfte
KAHRAMANMARAŞ
Maraş Dondurması / Tarhana Çorbası
KARABÜK
Safranbolu Lokumu / Bükme
KARAMAN
Batırık
KARS
Kaz Eti / Kars Gravyeri
KASTAMONU
Pastırma / Taşköprü Sarımsağı
KAYSERİ
Mantı / Yağlama
KİLİS
Kilis Tava
KIRIKKALE
Keskin Tava
KIRKLARELİ
Hardaliye
KIRŞEHİR
Kırşehir Köftesi / Höşmerim
KOCAELİ
Pişmaniye
KONYA
Etli Ekmek / Fırın Kebabı
KÜTAHYA
Dövmeç / Cimcik Aşı
MALATYA
Kağıt Kebabı / Kayısı
MANİSA
Manisa Kebabı / Mesir Macunu
MARDİN
Kaburga Dolması / İkbebet
MERSİN
Tantuni / Cezerye
MUĞLA
Milas Köftesi / Bodrum Mandalinası
MUŞ
Muş Köftesi
NEVŞEHİR
Testi Kebabı
NİĞDE
Niğde Tavası
ORDU
Ordu Pidesi / Fındık
OSMANİYE
Fıstık Ezmesi / Tirşik
RİZE
Rize Kavurması / Hamsili Pilav
SAKARYA
Islama Köfte / Kabak Tatlısı
SAMSUN
Bafra Pidesi / Terme Pidesi
SİİRT
Perde Pilavı
SİNOP
Sinop Mantısı
SİVAS
Sivas Köftesi
ŞANLIURFA
Urfa Kebabı / Çiğ Köfte
TEKİRDAĞ
Tekirdağ Köftesi
TOKAT
Tokat Kebabı
TRABZON
Hamsi Huşu / Akçaabat Köftesi
TUNCELİ
Babıko / Ovacık Fasulyesi
UŞAK
Uşak Tarhanası
VAN
Otlu Peynir / Van Kahvaltısı
YALOVA
Yalova Kebabı
YOZGAT
Arabaşı Çorbası
ZONGULDAK
Kara Lahana (Mancar) Sarması