İstanbul’un en sevilen 10 sokak lezzeti…
Konu sokak lezzetleri olduğunda ise İstanbul’un zengin ürün çeşitliliği hemen her yerde, karşımıza çıkıyor. Peki, İstanbul'u İstanbul yapan o harika lezzetler hangileri? İşte İstanbul’un en sevilen 10 sokak lezzeti…
12punto
Yüzlerce yıllık yeme-içme kültürünün mirasını taşıyan İstanbul’da, sokak lezzetlerinin önemi çok büyük. Vapurda çay-simit, Eminönü denildiğinde akla gelen balık-ekmek, kış aylarının vazgeçilmezi kestane kebap ve her köşe başında rastlayabileceğiniz süt mısır… Şehrin sokaklarında dolaşırken insanın aklına bir anda yemek yemeyi getirecek, mis gibi kokan sokak lezzetlerinin yeri bambaşka.
1- SİMİT
Simit, İstanbul sokak lezzetlerinin en sevileni. Kalabalık sokaklarında yürürken aniden acıkılan anların kurtarıcısı. Yanında bir de demli çay varsa keyfi de ikiye katlanıyor. Hemen her semtte odun ateşinde pişmiş, meşhur bir simit fırını bulunuyor. Karaköy’deki Tarihi Karaköy Simitçisi en meşhurlarından sadece biri.
2- BALIK EKMEK
Balık ekmek hem İstanbulluların hem de turistlerin çok ilgisini çeken bir lezzet. Soğanı, yeşilliği ve yumuşacık ekmeğiyle unutulmaz bir tat olan balık ekmeğin adresi, Karaköy ve Eminönü. Teknede yapılan balık ekmeklerin kokusu, yanından geçerken bile bizi kendine doğru çekiyor. Deniz manzarasına karşı balık ekmek yemeğe ne dersiniz?
3- KUMPİR
İstanbul’da kumpirle özdeşleşen semt Ortaköy. Fırın patates, tereyağı ve kaşar peyniri. Kumpir, fırınlanmış patatesin ortadan kesilip kaşar, tuz ve tereyağıyla harmanlanmasıyla hazırlanıyor. İçine eklenen salata, meze ve garnitürlerle de nefis bir lezzete ulaşıyor. Kumpirinizi alıp, Ortaköy Meydanı’nın ve Boğaz’ın keyfini çıkarabilirsiniz.
4- MİDYE DOLMA- MİDYE TAVA
Bol limonu ve tadı damakta kalan iç pilavıyla ağız sulandıran midye dolmayı; Taksim, Beşiktaş ve Kadıköy başta olmak üzere pek çok ilçede ve semtte bulabilirsiniz. Midye dolmayı seyyar tezgahlardan ayaküstü tüketmek mümkün. Ancak hatırı sayılır bir geçmişe sahip bazı lezzet durakları da mevcut. Midye tava ise İstanbul’da yenebilecek en iyi, en çıtır sokak yemeklerinden biri. Un, yumurta, soda ve karbonata batırılmış midyelerin çöp şişe dizilip kızartılmasıyla elde edilen bu lezzetin tadını, tarator sosuna batırarak çıkarabilirsiniz.
5- NOHUTLU PİLAV
Nohutlu pilav, gündüz ya da gece fark etmez günün her saatinde yenebilir. Her ne kadar evlerde de pişen bir yiyecek olsa da, bir sokak tezgahında yediğiniz nohut pilavın tadı bir başka. İsteyenler üzerine tavuk eti de ekler. Bol köpüklü bir ayran ve turşuyla bu lezzet tamamlanır. Seyyar satıcılıktan gelen, Unkapanı Pilavcısı, en bilinen mekanlardan.
6- KOKOREÇ
Sakatat severlerin vazgeçilmezi olan kokoreç, Türk Mutfağı’nın en karakteristik yemeklerinden biri. İstanbul sokak lezzetleri denilince de akla ilk gelenlerden. İç kısmı bumbardan, dış kısmı süt kuzusunun ince bağırsağından yapılır. Uzun bir şişe bumbarlar geçirilere