Kalan veya ekşimiş yoğurttan nasıl lor peyniri yapılır?
İstediğiniz kadar yoğurt mayalayın, bazen yoğurdunuz tutmaz. Dolapta kalır ve ekşir. Veya hazır kutu yoğurtlarından fazla almış olabilirsiniz. Hiç üzülmeyin, onu nefis bir lor peynirine dönüştürebilirsiniz. Peki; ekşimiş yoğurttan lor nasıl yapılır? Ekşimiş yoğurttan lor peyniri yapmanın püf noktaları nelerdir?
12punto
Lor, kesik, çökelek, ekşimik yöreye göre adları değişsede, lezzetleri hemen hemen aynı. Hazır satılan lor; genellikle inek sütünden elde edilen, peynir üretilirken ortaya çıkan peynir altı suyunun kazanda ısıtılarak pıhtılaştırılması sonucunda elde edilmektedir. Ardından oluşan pıhtılar, bez yardımı ile süzülmektedir. Sizde evlerinizde kalan veya ekşimiş yoğurttan lor peyniri yapabilirsiniz. İşte püf noktalarıyla tarifi…
EKŞİMİŞ YOĞURTTAN LOR TARİFİ
Malzemeler
2 kilo yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz (yoğurt oranına göre artırabilirsiniz)
2 yemek kaşığı sirke (yoğurt oranına göre artırabilirisiniz)
Yoğurt sulu değilse biraz su
Veya bozulmaya yakın süt
Süzmek için beyaz tülbent
Yapılışı
Öncelikle yoğurdu dökeceğiniz tencereyi, ocağa aldığınızda yapışmaması için sudan geçirin. Sonrasında ekşimiş yoğurdu ilave edin. Ayrıca evde kalan son kullanma tarihi yakın süt varsa da ekleyebilirsiniz. Veya biraz su ekleyin. Tencerenin içine tuzu ve sirkeyi ekleyin. Ocağın altını orta ateşte açın. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Kaynayana kadar ara ara dibine sarmaması için hafif karıştırın. Kaynamaya başlayınca altını kısıp bir iki taşım daha kaynatıp, ocağın altını kapatıp soğumasını bekleyin. Soğumasını bekleme sebebi lorun yağı, suyuyla beraber süzülüp gitmemesi için. Soğuduktan sonra tel süzgecin üzerine temiz bir bez koyarak tencereyi boşaltıp süzülmesi için bekleyin. Damak tadına göre içine tuz eklenebilirsiniz. 1-2 saat süzülmesini bekleyin. En son elinizle sıkıp fazla suyunu almayı unutmayın. Buzdolabında, saklama kabında veya kavanozda saklayabilirsiniz. Afiyet olsun…
LOR PEYNİRİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI!
Lor peynirini iyice soğutmadan süzmeyin.
Lor peynirinin suyu tülbentte birkaç saat süzülsün. Mümkünse bohça gibi bağlayıp bir yere asarak suyunu iyice akıtın.
Lor peynirine şekil vermek isterseniz, süzdükten sonra üzerine bir ağırlık koyup bir gece dolapta bekletebilirsiniz.
Hemen tüketecekseniz damak tadınıza göre tuz ekleyebilirsiniz.