Kanlıca mantarı nedir? Faydaları nelerdir? Nerede yetişir?

Kanlıca mantarı ile yapılan dönerin sosyal medyada gündem olmasının ardından yurttaşlar kanlıca mantarını araştırmaya başladı. Peki Kanlıca mantarı nedir? Faydaları nelerdir? İşte ayrıntılar...

12punto

Kanlıca mantarı ile yapılan dönerin sosyal medyada gündem olmasının ardından yurttaşlar kanlıca mantarını araştırmaya başladı. Peki Kanlıca mantarı nedir? İşte tüm detaylar...

Kanlıca mantarı, yenilebilen bir mantar türü olup, Russulaceae familyasına aittir. Türkiye'de üç farklı türü bulunan bu mantarlar, Latince adlarıyla Lactarius Salmonicolor, Lactarius Deliciosus ve Lactarius Deterrimus olarak adlandırılır; ancak ülkemizde genellikle kanlıca mantarı olarak bilinirler.

Bu mantar türü, yüksek miktarda amino asit içermektedir. Amino asitler, vücudun protein dengesi için önemli olduğundan, kanlıca mantarı özellikle vejetaryen beslenenler için değerli bir protein kaynağı olabilir.Kanlıca mantarı, aynı zamanda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. Bu nedenle, besleyici değeri yüksek bir besin kaynağı olarak kabul edilir.

Bu mantar türü genellikle çam ormanlarında yetişir ve sonbaharın ilerleyen dönemlerinde, kışa doğru yoğun yağışların ardından ortaya çıkar. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde özellikle batı Karadeniz ve batı Ege yörelerinde bulunur ve genellikle Eylül-Ekim ayları arasında toplanıp tüketilir. Bu dönemde köylüler tarafından toplanarak geçim kaynağı haline gelmiştir.