Leblebi nasıl üretilir? İşte leblebi çeşitleri
Leblebi ülkemizde en çok tüketilen kuruyemişlerden biridir. Dünyada fazla bilinmeyen leblebi ülkemize özgü bir tattır. Ülkemizde leblebisiyle ünlü şehrimiz Çorum’dur. Son yıllarda Ege Bölgesi'nde de beyaz nohuttan leblebi üretimi yapılmaktadır. Peki, leblebi nasıl üretilir? Leblebi çeşitleri nelerdir?
12punto
Leblebi, Şeyh Murat Gazi tarafından 1390'da bulunmuştur.
Evliya Çelebi ise 17. yüzyılda leblebinin İstanbul'da yaygın şekilde tüketildiğini ifade etmiştir.
Günümüzde 40 çeşit leblebi bulunduğu biliniyor.
LEBLEBİ NASIL ÜRETİLİYOR?
- Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür.
- Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir.
- Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
- 3. tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır.
- Bu yaklaşık 15 günlük bir süreyi kapsar.
- Leblebi yapılacağı günün akşamı ıslatılarak kabarması sağlanır. Ertesi gün leblebi yapılacağı tavada önce ısıtılır, sonra "mafrak" denilen aletle hafifçe bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanır.
- Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır.
- Bölünenlere "kırık leblebi" de denir.
LEBLEBİ ÇEŞİTLERİ
Kavrulmuş, şekerli, beyaz, çıtır, tuzlu, acılı, ballı, haşhaşlı, susamlı, çikolatalı, vanilyalı, karanfilli, soslu, kahveli, muzlu, portakal aromalı, vişne aromalı ve hindistan cevizli çeşitleri ülkemizin her köşesinde mağaza ve dükkanlarda satışa sunulmaktadır.