Püf noktalarıyla kışlık domates sosu tarifi!
Kış hazırlıkları başladı… Yaz mevsiminin en taze meyve ve sebzelerini kışın da yiyebilmek için, kavanozları doldurma vakti geldi. Kış için domates sosu nasıl yapılır? Domates sosu nasıl kullanılır? İşte, kışlık domates sosu tarifi…
12punto
Sonbaharın gelmesiyle birlikte konserveler ve kavanozlarda gün yüzüne çıkmaya başladı. Menemenlerde, soslarda veya makarnalarda kullanabileceğiniz kışlık domates sosu bu mevsimde hazırlayıp kışın kullanabileceğiniz en güzel domates reçetelerinden birisi. Bu lezzetli sosu püf noktalarımızı uygulayarak kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. İşte, kışlık domates sosu tarifi…
KIŞLIK DOMATES SOSU NASIL YAPILIR?
Domates soslarına başlamadan önce, işin en başında kullanacağınız kavanozları sterilize etmek geliyor. Çünkü steril edilmeyen kavanozlar sosların raf ömrü kısalıyor. Bu yüzden işe kavanoz ve kapaklarını sıcak suda kaynatarak başlayabilirsiniz.
Domatesleri dilediğiniz çeşitlerde alabilirsiniz. Ancak sos yapımında uzun domates, tarla domatesinin kullanıldığı söyleyebiliriz.
Domatesleri teker teker yıkadıktan sonra kabuklarını soyabilir veya soymadan yapım aşamalarına geçebilirsiniz, tercih size kalmış.
Öncelikle domatesleri iki parçaya bölün. Bu aşamada çürük kısımlar varsa, bu kısımları kesmeye de özen gösterin. İki parçaya böldüğünüz domatesleri iri parçalar halinde doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz.
Rendelenen domatesleri tencereye alın. 1 kg domatese 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu oranı damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Daha sonra domatesleri 15-20 dakika orta ateşte pişirin. Yanmamaları için ara sıra karıştırarak kıvamının yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Bu aşamada lezzet katmak için, içerisine rendelenmiş sarımsak ve kekik gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir adet küp şeker de sosun daha aromalı olmasını sağlayacaktır.
Sosun kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alın. Eğer domatesleri rendelemediyseniz, pişirdikten sonra blendırdan geçirerek kıvamını koyulaştırabilirsiniz.
Domates sosu henüz sıcakken kavanozlara paylaştırın ve üzerlerine bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. İyice soğuduğunda domates sosları hazır demektir.
Hazırladığınız kışlık domates soslarını, serin ve kuru bir yerde, kilerde veya buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Kışlık domates sosu konserveleri, güneş görmeyen bir ortamda, oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Kavanozlar açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir.
Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız bütün yemeklerde kullanabilirsiniz.