Turp nedir, faydaları nelerdir?
Turp, turpgiller (Brassicaceae) familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türüdür. Meyvesi etli ve genelde beyaz renktir. Kara turp, beyaz turp, kırmızı turp gibi çeşitleri vardır. Turpun insan sağlığına pek çok faydası da bulunur. İşte turp sebzesinin az bilinen faydaları...
12punto
Turp, kış aylarında tüketilen bir sebzedir.
Turp; C vitamini, folik asit ve potasyum açısından zengindir.
Ayrıca B2 ve B6 vitaminleriyle magnezyum, bakır ve kalsiyum için de iyi bir kaynaktır. 100 gram turpta çoğu karbonhidratlardan gelen 16 kalori vardır.
TURP FAYDALARI
- Kan dolaşımını hızlandıran bir özelliği vardır.
- Regl sancılarına karşı ağrı kesici özellik gösterir. Turp, ağrıları dindirerek bu dönemin rahat atlatılmasını sağlar.
- Böbrek taşlarının oluşumunu önler.
- Vücuttaki toksinlerin kolayca dışarı atılmasını sağlar.
- Soğuk algınlığına, içerdiği yoğun miktarda C vitamini sayesinde iyi gelen kırmızı turp, burun akıntısının da önüne geçebilen ilaç gibi sebzedir.
- Sinir sistemini rahatlatır, depresyona iyi gelir.
- İyot açısından zengin bir sebze olması sebebiyle, iyot yetersizliğine bağlı guatr hastalığının oluşumunu engeller.
- Potasyum açısından zengin bir sebzedir. Bunun sonucunda kan basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler.
- A, C ve E vitaminleri yönünden zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir, domuz gribine karşı koruyucu etki de sağlar.
- Sülfürlü bileşikler açısından zengin olduğundan, iyi bir karaciğer ve safra dostudur.
- Karaciğer ve safra kesesi sağlığı açısından siyah turp, antioksidan içeriği açısından ise kırmızı turp tercih edilmelidir.
- Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar.
- Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
- İştah açıcı özelliği vardır. İştahı olmayan, yemek yemeyen kişiler için ideal bir sebzedir.
- Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.
- Sindirim sistemini düzenler. Sindirimi rahatlatarak hazmı kolaylaştırır.
- Kansere karşı koruma sağlar.