Yumurta nasıl haşlanır?

Yumurta, anne sütünden sonra yeryüzündeki en kıymetli besindir. Yumurta sağlıklı beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü besin değeri yüksek, lezzetli, ekonomik ve sevilen bir yiyecektir.

12punto

Haşlanmış yumurta yüksek protein içeriği sayesinde tokluk hissini artırır ve açlık krizlerini engeller.

Yumurtalar buzdolabından çıkarır çıkarmaz pişirilmemelidir. Soğuk yumurta sıcak su ile temas edince çatlayabilir.

YUMURTA NASIL HAŞLANIR?

  • Haşlanacak yumurtalar oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Yumurtanın çatlak olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Sıcak suda, çatlak yumurtanın akı ve sarısı kabuktan dışarı çıkar ve kullanılamaz.
  • Haşlama suyuna tuz ve sirke ilave edilirse yumurta kabuğunun kolayca soyulmasını sağlar.
  • Yumurta hızlı kaynatılmamalıdır.
  • Kaynamanın hızıyla yumurtalar birbirine çarparak çatlayabilir.
  • Haşlamak için derin ve çapı dar bir kap kullanılmalıdır.
  • Su yumurtaların üzerini örtmeli ve kaynama derecesinde olmalıdır.
  • Fazla miktarda yumurta haşlanacaksa içinde tel sepeti olan tencereler tercih edilmelidir. Sektörde bu iş için özel makineler kullanılmaktadır.
  • Yumurta haşlama süresi bitiminde kaynayan sudan alınıp, soğuk su bulunan bir kap içine konulmalıdır.
  • Bu sayede yumurtanın gereğinden fazla pişmesi durdurulmuş olur. Ayrıca kolay soyulması sağlanır.