İyi Parti’de bir değil birkaç kriz var: Her şey ‘temayül’ ile başladı

İYİ Partililer, partide yaşanan krizin geçmiş köklerini ve gözden kaçanları 12punto.com.tr'ye anlattı.

12punto

Ercan KÜÇÜK - 12punto.com.tr

İYİ Parti’de istifalarla ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’ın partiye verdiği dilekçeyle başlayan kriz sürüyor. İstifaların devam etmesinin beklendiği partide yaşananlar ‘idari kriz’ olarak değerlendiriliyor. Genel Başkan Meral Akşener işaret edilirken, krizin geçmişi Nisan ayında yapılan milletvekili temayül yoklamalarına dayandırılıyor.

İYİ Parti’de kriz istifalara ve ihraçlara kadar uzandı. Genel Başkan Meral Akşener’i uzun yıllardır tanıyan kaynaklar krizi ‘İdari kriz’ olarak nitelendiriyor. Akşener’in krizi bitiremediğine dikkat çekiliyor. İYİ Partililer şu anda partide tek bir kriz değil eş zamanlı olarak birçok farklı krizin yaşandığını vurguluyor. Bunları da şu başlıklarda kategorize ediyorlar:

  • Rant krizi,
  • Temayül krizi,
  • CHP ile ittifakı savunan ‘Bay Kemal’ Lobisi
  • Akşener sonrası Genel Başkanlık mücadelesi

RANT KRİZİ

İyi Parti’de son dönemde çokça tartışılan ve ismi istifalarla anılan isimler zengin iş insanı olarak bilinen isimler. Hatta 43 milletvekilinin yaklaşık 30’unun iş insanı olmasına dikkat çekiliyor. Nebi Hatipoğlu, Seyithan İşsiz gibi isimler bu grubun içinde gösteriliyor ve bu isimlerin ilk listeye girdikleri günden beri, seçimlerden sonra partiden istifa etmesi bekleniyordu. 

Ümit Dikbayır’ın parti Yüksek Disiplin Kurulu ve TBMM Başkanlığı’na sunduğu dilekçeyle konuşulmaya başlanan Meral Akşener’in mal varlığı konusu parti içinde de rahatsızlık yarattı. Akşener’i MHP yıllarından beri yakından tanıyan bir İyi Partili isim, Akşener’in en sert tepkiyi kendisinin ve akrabalarının partiden rant sağladığı iddialarına verdiğini işaret etti. 

TEMAYÜL KRİZİ

İYİ Parti’de Mayıs ayında yapılan genel seçim öncesi Nisan ayında temayül yoklamaları yapıldı. Temayül yoklamalarında ise tartışmalar yaşandı. 12punto’ya konuşan İyi Parti kaynakları temayül yoklamalarında yaşananları şu şekilde özetlediler:

  • Temayül yoklamalarıyla partinin ilk dönem milletvekillerinin bir çoğu tasfiye edildi.
  • Temayül yoklamaları sırasında parti üyeliğe açıldı.
  • Zenginler partiye bol üye yaptı. Bu üyeler sayesinde şu an tartışılan ve istifalarla anılan isimler temayül yoklamalarında listebaşı çıktı ve milletvekili seçildiler.
  • Yoklama uygun fiziki koşullarda yapılmadı.
  • Mükerrer oy kullanıldı.
  • Parti üyesi olmayanlara oy kullandırtıldı.
  • Temayül yoklamasında Ankara’dan listeye giren Av. Uğur Poyraz Antalya’dan milletvekili listelerine konuldu.

İYİ Parti’deki temayül krizi o dönem de tartışma yaratmıştı: İyi Parti’nin kurucularından Aytun Çıray, İzmir’deki temayül sonuçlarını eleştirdiği tweetinde şunları yazmıştı:

“Asıl konumuz farklı ama.. Burada da temayülün uyduruk olduğunu İzmir İl Yönetimi'nin imzaları ile göreceksiniz. Sayın Akşener, bunu bile bile meşru kabul etti. Bu usulsüzlüğü görmezden gelseydin, diyorsanız.. Bugün buna göz yumanın yarın yönetimde AKP'den farklı olmaz."

‘BAY KEMAL’ LOBİSİ

İYİ Parti yerel seçimlerde her seçim bölgesinde kendi adaylarıyla yarışacağını ilan etti. Ancak parti içinde CHP ile ittifak yapılmasını savunan isimlerin varlığı devam ediyordu. İYİ Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre bu isimlerden bazılarının isimleri temayül yoklamalarında çizildi. Bir kısmı da kongre günü Genel İdare Kurulu seçimlerinde saf dışı bırakıldı. Bahadır Erdem de bu isimlerden birisiydi. İYİ Parti kaynakları Bahadır Erdem’in istifasını bu çerçevede değerlendirdi.

AKŞENER SONRASI LİDERLİK MÜCADELESİ

İYİ Parti’de yerel seçimlerden sonra olağanüstü genel kurultay yapılması sürpriz olmayacak. Yerel seçimlerde beklenen sonuçlar yakalanamazsa Akşener’in yeniden aday olmayacağı daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Parti içinde de bu konuda ismi öne çıkan üyelerin varlığı konuşuluyor. Akşener sonrası için yıllardır konuşulan ilk isim Buğra Kavuncu. Akşener’in prensi olarak bilinen Kavuncu, partide sırayla parti sözcülüğü, İstanbul İl Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı görevlerini yürüttü. 

Akşener sonrası için konuşulan diğer isimler Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu ve Tolga Akalın. Kürşat Zorlu partide henüz yeni olmasına rağmen akademik geçmişiyle birlikte sevilen bir isim. Tolga Akalın da partide Ülkücülerin sevdiği, saygı duyduğu isim olarak liderlikte ismi öne çıkan isimler arasında yer alıyor. Bu süreçlerde sessizliği dikkat çeken Koray Aydın’ın kongre sürecinde kimi destekleyeceği de merak edilen konular arasında yer alıyor.