Antik Roma şehri Pompeii'de yeni keşif: Mavi oda

Volkanik küller altında kalan antik Roma şehri Pompeii'de yapılan arkeolojik kazılarda nadir bir mavi oda keşfedildi. Duvarları kadın figürü freskleriyle süslenmiş odanın pagan ritüelleri ve kutsal nesnelerin saklanması için kullanıldığı düşünülüyor.

12punto

İtalya'da M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan antik Roma şehri Pompeii, arkeologlar tarafından yapılan son kazılarda yeni ve heyecan verici keşiflere sahne oldu.

Napoli'nin güneydoğusunda yer alan antik şehir, tarihin en iyi korunmuş arkeolojik alanlarından biri olarak biliniyor.

Son kazılarda arkeologlar, Pompeii'de nadir görülen mavi renkle boyanmış bir odayı ortaya çıkardı. Bu odanın duvarlarının dört mevsimi temsil eden kadın figürlerinin freskleriyle süslendiği belirtildi.

MAVİ RENGİN ÖNEMİ

Ekip, bu odanın pagan ritüelleri ve kutsal nesnelerin saklanması için kullanıldığını çünkü o dönem mavi rengin, yalnızca büyük öneme sahip yerlerde bulunduğunu söyledi.

İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano, Pompeii'yi "hala kısmen keşfedilmemiş bir hazine sandığı" olarak nitelendirdi. Bu keşif, bin 70 evdeki 13 bin odanın ortaya çıkarıldığı geniş çaplı bir kazı projesinin parçası olarak gerçekleşti.

Son keşifler arasında, el yapımı altın detaylarla süslenmiş mavi duvarlar ve duvarın yanında duran 15 sürahi, yağ lambaları ve üç dekoratif kutu bulundu.

Bulgular, evin volkanik patlamadan önce tadilat geçirdiğini de gösteriyor.