Borusan Kocabıyık Vakfı'ndan 'Cumhuriyetin Yüzü' sergisi: Türkiye'nin geçmişi bugünü ve geleceği
Borusan Kocabıyık Vakfı'nın "Cumhuriyetin Yüzü Sergisi" 1 Kasım'dan itibaren Galataport'ta ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Sergi 1 Kasım 2023 ile 3 Mart 2024 tarihleri arasına kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Samet Sağlam
Samet SAĞLAM- 12punto.com.tr
Sergi, Cumhuriyetin 100.yılını kutlamak ve dönemin gelişmelerini aktarmak amacıyla düzenlendi. Çalışma, 1922 ile 1942 yıllarını kapsayan ‘Erken Cumhuriyet Dönemi'ne odaklanıyor. Edebiyat, müzik, grafik, mimari tasarım, sahne sanatları, plastik sanatlar, müzecilik, arkeoloji gibi kültürel disiplinlerdeki döneme ait unsurları günümüze taşıyan sergi, ziyaretçilere orijinal eserler, belgeler ve dijital deneyimler sunarak dönemin ruhunu aktarıyor.
Borusan Vakfı'nın katkılarıyla hayata geçirilen sergi, çeşitli kültür sanat kurumları, galeriler, kişisel arşivler, vakıflar, araştırma merkezleri, resmi arşivler ve üniversitelerin koleksiyonlarından 500'ü aşkın orijinal ve dijital eseri bünyesinde barındırıyor. Sergi, Borusan Kocabıyık Vakfı'nın kurumsal değerlerini ve Cumhuriyet'in kurucu ideallerinden ilham alarak hayata geçiriliyor.
DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR
Serginin küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar üstlenirken, Prof. Dr. Haluk Oral da proje danışmanı olarak görev alıyor. Sergi, kültür ve sanat alanındaki gelişmeleri ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki önemli atılımları belirtiliyor.
Sergide; Afganistan'ın Türkiye'yi tanıyan ilk devlet olması, Afgan Kralı Amanullah'ın Türkiye'yi ziyaret eden ilk yabancı devlet lideri olması, Meclis tarafından Atatürk'e hediye edilen som altın, Nazım Hikmet'in yapay zekayla kurtuluş savaşı destanını okuduğu bir video ve İsmet İnönü'ye ait çizme ve bavul gibi önemli objeler yer alıyor.
ZAMANDA YOLCULUK
Sergide ayrıca, dönemin müziklerini dinlenebileceği bir alan da bulunuyor. Sergide ayrıca Atatürk'e hediye edilmiş bir zarf açacağı üzerinde Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yazıları dikkat çekiyor.
Sergide, Türkiye'nin ilk filmi olan "5 Dakika"ya ait eserler ve serginin hazırlanma sürecini anlatan bir film de sunuluyor.
MADDİ ANLAMDA EN ÖNEMLİ ESER
Ayrıca Abdülmecit Efendi’nin bir portresi serginin ‘maddi’ anlamda en değerli tablosu olmasıyla dikkatleri üzerine topluyor. Tablonun sağ üst kısmı ile orta sağ kısmı günümüze kadar ulaşamadığı için restore edildiği öğrenildi.
Sergi, zengin içeriğiyle Türkiye'nin 100 yıllık tarihine ışık tutuyor. Sergi pazartesi hariç hafta içi her gün 11.00 ile 20.00 arası ziyaret edilebilecek.