Muzır Neşriyat Kurulu'ndan LeMan karikatürü hakkında karar: Ahlaka aykırı
Muzır Neşriyat Kurulu, çizer Zehra Ömeroğlu'nun LeMan’daki 'Pandemide seks' başlıklı karikatürüne açılan dava kapsamında rapor hazırladı. Kurul, karikatürün “halkın ar duygularını incittiğini ve genel ahlaka aykırı olduğunu savundu. Ömeroğlu’nun üç yıla kadar hapsi ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılması talep edildi.
12punto
Muzır Neşriyat Kurulu, çizer Zehra Ömeroğlu'nun LeMan’daki “Pandemide seks” başlıklı karikatürüne açılan dava kapsamında rapor hazırladı.
Kurul, karikatürün “halkın ar ve hayâ duygularını incittiğini, genel ahlaka aykırı olduğunu öne sürdü.
Zehra Ömeroğlu tarafından çizilerek 2020'de LeMan Dergisi'nde yayınlanan "Pandemide Seks" başlıklı karikatür Muzır Neşriyat Kurulu tarafından "genel ahlaka aykırı' bulundu.
ÜÇ YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
MLSA'dan Canan Coşkun'un haberine göre, çizer Zehra Ömeroğlu hakkında mizah dergisi LeMan’daki “Pandemide seks” başlıklı karikatürü sebebiyle İstanbul başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmıştı.
25 Kasım 2020’de LeMan dergisinde yayımlanan karikatürü sebebiyle “müstehcenlik” suçlaması yöneltilen Ömeroğlu’nun üç yıla kadar hapsi ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılması talep edildi.
Yargılama sürecinde duruşma savcısı da esas hakkındaki mütalaasında Ömeroğlu’nun cezalandırılmasını istedi.
KURUL 'GENEL AHLAKI' SAVUNDU
İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında Ekim 2022’de karikatürün müstehcen olup olmadığıyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan rapor istedi.
Beklenen rapor geçen günlerde dava dosyasına girdi.
Ayşe Yıldırım Kara, Serpil Penez Şahin, Gülser Ustaoğlu, Tuncay Cevheroğlu ve Hüseyin Kaya'dan oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, “müstehcenlik” suçunun tanımı yapılarak, bu suçla ilgili hükümlerde korunmak istenen hukuki menfaatin toplumun ar ve haya duygusu olarak da ifade edilen “genel ahlak” olduğu belirtildi.
"Müstehcenlikte kamu yararına genel ahlak ile sağlığa aykırılık ve tecavüz hali olduğu" savunularak, cezai önlem ve yaptırımın kamu düzeni ve yararı için zorunlu olduğu öne sürüldü.
Heyet, Ömeroğlu’nun karikatürünün Türk Ceza Kanunu’nun 226’ncı maddesinde düzenlenen “müstehcenlik” suçunun unsurlarını taşıdığını savunarak, “halkın ar ve haya duygularını incittiğini, cinsi arzuları tahrik ve istismar eder nitelikte genel ahlaka aykırı olduğunu” iddia etti ve oybirliğiyle karikatürü müstehcen buldu.
'GENEL AHLAK KİMİN AHLAKI?'
Hakkında dava açılan çizer Zehra Ömeroğlu, rapor hakkında şunları söyledi:
“Mahkemeye ulaşan rapor hatalı ve keyfi. Hatalı çünkü görüntüde olduğu söylenen şeyler karikatürde yok. Çizgide pornografik hiçbir unsur yok. Keyfi çünkü müstehcenliği neye göre tanımladığı belli değil.
Raporu hazırlayan beş insanın ciddi ciddi oturup bu karikatürün müstehcen olup olmadığına karar vermiş olmasına inanamıyorum.
Raporda “genel ahlaktan” bahsediliyor. Genel ahlak kimin ahlakı? Bu kadar ahlaksızlığın ayan beyan yaşandığı bir yerde bu karikatür mü genel ahlakı bozuyor? Genel ahlak bu kadar hafif ve sallantı da mı ki bir karikatürle bozulabiliyor?”