Suikast sonucu hayatını kaybetmişti: Savcı Doğan Öz’ün hayatı kitaplaştırıldı

24 Mart 1978’de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Savcı Doğan Öz’ün ardından ailesinin verdiği hukuk mücadelesini merkezine alan 'O da Kızını Öptü ve Gitti-Türkiye’nin Cinayet Endüstrisi', okuyucularla buluştu.

12punto

Orhan Gazi Ertekin'in hazırladığı kitap, Savcı Doğan Öz cinayeti odağında, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Hrant Dink gibi aydınları da yutan; bebeklerden katiller sürüsü yaratan karanlığın ilerleyişini gözler önüne seriyor.

'ADALET MÜCADELESİNİN PEŞİNE DÜŞÜYORUZ'

Kitap yazarı Ertekin, "Eşi Savcı Doğan Öz’ü bir suikast ile kaybeden öğretmen, avukat ve hâkim Sezen Öz’ün insanı nefessiz bırakan adalet mücadelesinin peşine düşüyoruz bu kitapta. Sakin bir ruha sahip olan ve çağrılmadığı yere gitmeyen bir kadının ülkenin tüm meydanlarına ulaşacak bir adalet çığlığı yaratması alıştığımız düşünme biçimleriyle algılanamayabilir belki.

Davaları büyük çağrılar, yüksek bir ses tonu ve öfkeli bir erkek performansına yakıştırmakta acele ederiz genellikle. Oysa Sezen Öz, bütün o büyük davalara, adil bir dünya özlemine, hak mücadelesine, demokratik ve sosyal bir cumhuriyete hep munis bir öfke, barışçı bir mücadele duygusu, sükûnet içinde bir ataklık, gürültüsüz bir kararlılık ve ısrar kazandırmış bir öncüdür" açıklamasını yaptı.

DOĞAN ÖZ CİNAYETİ

Doğan Öz, 24 Mart 1978 sabahı işe gitmek üzere evinden çıkıp arabasına doğru hareket etti. Anadol marka arabasına bindi ve aracı çalıştırdı, bu sırada motorun ısınmasını beklerken arabanın ön tarafında Ülkü Ocakları'nın bir parçası olan İbrahim Çiftçi belirdi ve elindeki tabanca ile Öz'e altı el ateş etti. Çiftçi olay yerinden koşarak kaçtı.

Suikastın ardından 26 Aralık 1978'de yakalanan Turizm Ticaret Yüksek Okulu öğrencisi İbrahim Çiftçi ifadesinde öldürdüğünü itiraf etti.