Süleymaniye'deki Sıra Dükkanlar, Tasarım Müzesi olarak yeniden hayat buldu

Süleymaniye’de atıl durumda olan Sıra Dükkanlar, 'İBB İstanbul Tasarım Müzesi' olarak yeniden hayat buldu. İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın restorasyon, İBB Miras’ın ise yeniden işlevlendirme sürecini üstlendiği müze, 31 Ocak Çarşamba günü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlıyla gerçekleşen törenle kapılarını açtı.

12punto

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Tarihi Yarımada’daki projelerine bir yenisini daha ekledi.

İstanbul’un kültürel mirasının en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii Külliyesi’ndeki Sıra Dükkanlar, İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın titiz restorasyonu ve İBB Miras’ın yenilikçi vizyonuyla hayata geçirilen "İBB İstanbul Tasarım Müzesi" olarak işlev kazandı.

Süleymaniye bölgesinin uzun yıllardır sessiz kalan tarihi çarşısı, zanaat, tasarım ve kültür sanat alanında bir araya gelen farklı bileşenlerin dinamizmiyle yeniden canlandı. 

Müze, 31 Ocak Çarşamba günü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlıyla gerçekleşen törenle kapılarını açtı.

KENTİN SUNDUĞU POTANSİYELİ GÖRÜNÜR KILMAYI AMAÇLIYOR

Yeniden işlevlendirme süreci İBB Miras tarafından tasarlanan İstanbul Tasarım Müzesi; şehrin siluetine benzersiz yapılar ekleyen, İstanbul’un eşsiz tasarımcısı Mimar Sinan’ın türbesinin bulunduğu, bir zamanlar evinin de yer aldığı sokakta geçmiş ile geleceği, geleneksel ile moderni aynı çatı altında bir araya getirdi.

Geleneksel sanatların yanı sıra yaratıcı alanları da bölgeye taşıyarak birlikte üretmenin ve tasarlamanın heyecanını tüm şehre yaymayı hedefleyen İstanbul Tasarım Müzesi, Süleymaniye bölgesine değer katmayı misyon edinirken sürdürülebilir bir yaklaşımla İstanbul’un tasarım şehri unvanını pekiştirmeyi ve kentin sunduğu potansiyeli görünür kılmayı amaçlıyor.

ZANAAT İLE TASARIMIN BULUŞMA NOKTASI

Süleymaniye Camii ve Külliyesi’nin bir parçası olarak yüzyıllardır kent yaşamında önemli bir rol oynayan Sıra Dükkanlar; tarihi, kültürel dokusu ve de işleviyle şehrin en önemli miras alanlarından biri.

İstanbul Tasarım Müzesi ile tarihî alanda konumlanan atölyelerde keçe, vitray, yorgan gibi kaybolmaya yüz tutmuş zanaatların yanı sıra aydınlatma, mobilya, takı, mücevher, porselen, seramik, dijital ve grafik tasarım, illüstrasyon, mimarlık, kültür sanat ve kurumsal alan tasarımı gibi geniş bir yelpazede saygın marka ve kurumlar İstanbullularla buluşuyor.

Müze, sosyal mekânları; zanaatkâr, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren dükkânları; İstanbulluları buradaki üretimin bir parçası yapacak atölye ve etkinlikleriyle bölge için bir çekim merkezi olmayı hedefliyor.