LeMan Dergisi’ne bir soruşturma daha

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, LeMan dergisindeki bir karikatür nedeniyle başlattığı soruşturmaya yeni bir dosya daha ekledi. Bu kez, derginin yurt dışından mali destek alıp almadığı araştırılıyor. Gözaltına alınan dört kişi bugün adliyeye sevk edilecek.

12punto

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, LeMan dergisine yönelik yürüttüğü soruşturmada kapsamı genişletti. 26 Haziran 2025 tarihli sayıda yayımlanan bir karikatür nedeniyle açılan soruşturmaya, şimdi derginin mali yapısının incelenmesi eklendi. Başsavcılık, dergi yöneticilerinin yurt içinden ve özellikle yurt dışından herhangi bir finansal destek alıp almadığını araştırmak üzere ikinci bir dosya oluşturdu.

GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİ BUGÜN ADLİYEDE

30 Haziran'da başlatılan ilk soruşturma kapsamında gözaltına alınan dört LeMan çalışanının bugün İstanbul Adliyesi'ne sevk edilmesi bekleniyor. Gözaltındaki isimlerin sorgusu sırasında, mali kaynaklara ilişkin soruların da yöneltildiği öğrenildi. Başsavcılık, çizimin yanı sıra derginin ekonomik faaliyetlerini de detaylı şekilde mercek altına alıyor.

“MALİ DESTEK ARAŞTIRILIYOR”

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “LeMan dergisine yönelik soruşturmada dün gözaltına alınan dört kişinin bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, karikatür nedeniyle başlatılan soruşturmada şirketin yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan ‘mali destek’ alıp almadığının da araştırıldığını duyurdu” ifadelerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Haziran’da LeMan dergisinde yer alan Hz. Muhammed ve Hz. Musa ile ilgili bir çizim için soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. 

Başsavcılık, söz konusu karikatürün toplumun dini inançlarını aşağılayıcı nitelikte olduğuna karar vererek, altı kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını bildirmişti.

Söz konusu kişiler arasında karikatürün sahibi, derginin 2 genel yayın yönetmeni ve sorumlu yazı işleri müdürü yer alıyor. Başsavcılık, gelişmelere ilişkin kamuoyunu bilgilendireceğini belirtirken, dergi ise bazı kesimlerce dijital medyada hedef gösterildi.

Öte yandan karikatürün hedef gösterilmesinin ardından bir grup, dergi önüne çağrı yaptı. LeMan önünde toplanan grup kapıyı taşladı, iki kişi ana kapıdan içeri girdi. Grup, derginin kapısı önünde toplandı ve sloganlar atıldı.

Soruşturmanın başlatılmasından kısa bir süre sonra da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dijital medya hesabından iki dergi çalışanının gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, dergi çalışanlarının gözaltına alınma anının görüntülerini de paylaştı. Görüntülerde dergi çalışanlarının polisin sert müdahalesiyle götürüldüğü görüldü. 

Çizimi yapan D.P., grafiker C.O., Yazı İşleri Müdürü Z.A. ve müessese müdürü A.Y. gözaltına alındı. Derginin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni T.A. ile yazı işleri müdürlerinden A.Ö.’nün ise yurtdışında olduğu belirtildi.

Leman Dergi’nin basılması sonrası gerçekleştirilen gözaltılar Vatan Emniyet’e getirildi. Çalışanlara edilen isnat, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik kapsamında dini değerleri alenen aşağılama" olarak açıklandı. Öte yandan Güvenlik Şube, gözaltındaki Leman Dergi çalışanlarının gözaltı sürelerinin bir gün uzatıldığını açıkladı.

LeMan dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün de, konuya ilişkin açıklama yaptı. Fransa merkezli haber ajansı AFP'ye konuşan Akgün, söz konusu karikatürün peygamberleri tasfir etmediğini söyledi. Akgün, “Bu eserde İsrail’in Gazze’deki bombardımanlarında öldürülen bir Müslüman’ın adı Muhammed olarak kurgulandı. İslam dünyasında 200 milyondan fazla insanın adı Muhammed. Bu karikatürün Muhammed Peygamber ile alakası yok. Biz böyle bir riski asla almazdık” ifadelerini kullandı.