Araştırma: Kafein tüketimi Alzheimer riskini azaltıyor
Fransa’da yapılan bilimsel bir çalışmaya göre gün içinde orta miktarda kafein tüketimi, demansın ilerleme riskini azaltıyor.
12punto
Çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan Alzheimerın tedavisi için bilim insanları çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Son olarak yapılan çalışmada kafein alımı ile alzheimer hastalığının omurilik sıvısı belirteçleri arasında bir bağlantı olduğu belirlendi.
‘Alzheimer’s & Dementia’ dergisinde yayınlanan ve Fransa’da yürütülen araştırma kapsamında 2010-2015 arasında hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer teşhisi alan hastaların verileri incelendi.
Araştırma, kafein tüketimiyle Alzheimer’a işaret eden omurilik sıvısı belirteçleri arasında bir bağlantı olduğunu tespit etti.
Çalışmada yaşları 70’in üzerinde olan 263 kişinin klinik değerlendirmeleri yapıldı ve kahve, çikolata, çay ve gazlı içecekler gibi kafein içeren gıdaların tüketim miktarları incelendi. Katılımcılardan ayrıca MR taramaları ve kan ve beyin-omurilik sıvısı (BOS) örnekleri istendi.
Günde ortalama 200 miligramdan biraz fazla kafein tüketenler ‘düşük’ kafein grubuna alındı, daha fazla tüketenlerse ‘yüksek’ kafein grubunda değerlendirildi.
Araştırmanın sonucuna göre daha az kafein tüketiminin hafıza problemleriyle ilişkili hafif bilişsel gerileme riskini artırdığı görüldü. Düşük kafein grubundakilerin Alzheimer veya hafif bilişsel bozukluk teşhisi alma riskinin iki buçuk kat daha fazla olduğu tespit edildi.