Araştırma: Trafikte sağlığımızı da kaybediyoruz

Büyük şehirlerde trafikte geçirilen süre zaman kaybı olarak görülüyor, ancak trafikte yalnızca zamanınızı değil, sağlığımızı da kaybediyoruz. Çünkü arabaların iç ortam havası, dış ortam havasından 6 ila 10 kat daha kirli oluyor.

12punto

Hava kirliliğine en fazla arabanızla trafikte olduğunuz saatlerde maruz kalıyoruz.
 
Araba kullanırken önünüzdeki araçlardan çıkan egzoz gazları, dış ortamdaki polenler ve diğer zararlı maddeler, sanki bir tünelin içinde gidiyormuşsunuz gibi pencerelerden veya kabin hava filtrelerinden arabamıza giriyor.
 
Üstelik oldukça kompakt ve kapalı bir alanda olduğunuz için, bu maddelerin konsantrasyonları dışarıda olduklarından 6 ila 10 kat daha fazla oluyor.
 
Parçacıklar ayrıca kronik bronşit ve çocukluk çağı astımını da tetikliyor.

YENİ ARABA KOKUSUNA DİKKAT

Arabalardaki iç hava kirliliği yalnızca dış oram havasından kaynaklanmıyor. Çok beğenilen “yeni araba kokusu” da sağlığı tehdit ediyor. Çünkü bu koku, arabaların iç dizaynında kullanılan plastik ve deri parçalardan yayılan kimyasallardan kaynaklanıyor.
 
Arabalarda güvenle seyahat etmek için seyir halindeyken camların açılmaması ve arabaların kabin hava fitreleri vasıtasıyla iç ortamda temiz hava dolaşımı sağlanması gerekiyor.
 
Arabaların kabin hava filtresi, iklimlendirme sistemindeki hava filtresi gibi çalışıyor ve tüm zararlı maddeleri filtreliyor.

KABİN HAVA FİLTRESİ HANGİ ARALIKLARLA DEĞİŞMELİ?

Kirli ve tıkalı bir kabin filtresi, havadaki alerjenleri, kiri ve tozu hapsedemez ve dış havadan 6 ila 10 kat daha kirli bir havayı solumanıza neden oluyor. Bu nedenle kabin hava filtresi ile dış ortamdaki polenlerin ve diğer zararlı maddelerin araçların yolcu bölmesine girmesini engellemek gerekiyor.
 
Ancak ne yazık ki birçok araç sahibi bu filtrelerin varlığından habersiz olduğu için, tıkalı kabin filtreleriyle seyahat ediyor. Kirli ve tıkalı bir kabin filtresi, havadaki alerjenleri, kiri ve tozu yakalayamadığı için sürücü ve yolcuların her türlü çevresel kirletici maddeyle dolu bir havayı solumasına neden oluyor.
 
Ayrıca, kabin filtresi tıkandığında aracın ısıtma ve klima sisteminin performansını da düşürüyor.
 
Bu nedenle araçların kabin hava filtresinin 15 bin ila 30 bin kilometrede bir düzenli olarak değiştirilmesi gerekiyor.