Bağırsak kanseri tedavisinde çığır açacak aşı denenmeye başlandı

İngiltere ve Avustralya'da 44 hasta üzerinde denenecek aşı, kanser hücrelerine saldırarak ameliyatsız tedaviyi mümkün kılabilir.

12punto

Sağlık uzmanları, bağırsak kanserini tedavi etmek için kullanılabilecek bir aşıyı denemeye başladı. Royal Surrey NHS Kuruluş Vakfı ve Adelaide'deki Kraliçe Elizabeth Hastanesi'nde uygulanacak olan bu potansiyel 'çığır açan' aşının erken evredeki bağırsak kanseri tedavisinde etkili olabileceği düşünülüyor. Aşının amacı, vücudun kanser hücrelerine saldırmasını teşvik ederek ameliyat öncesi hastalara uygulanarak daha az invaziv bir tedavi sağlamak.

Bu tedavi yönteminin, kanserin nüksetmesini önleme ve geri dönmesi durumunda bağışıklık sistemini destekleme potansiyeli bulunuyor. Surrey'deki çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Tony Dhillon, aşının gastrointestinal kanserlere yönelik geliştirilen ilk tedavi aşısı olduğunu belirterek, bu tedavinin başarılı olması durumunda birçok hastada kanserin tamamen ortadan kalkabileceğine inandıklarını ifade etti.

Deneme, Southampton Üniversitesi'ndeki BK Southampton Kanser Klinik Araştırma Birimi tarafından yürütülecek ve Avustralya ile birlikte 44 hastayı kapsayacak. Aşının kullanımının artırılması ve başarı durumunda daha geniş çaplı bir çalışmanın yapılması için bu küçük ölçekli deneme tamamlandıktan sonra aşının ruhsatlandırılması düşünülüyor.