Bilim insanları Alice Harikalar Diyarında Sendromunun gizemini çözmeye bir adım daha yaklaştı!

Beyin taramaları, nadir bir algı bozukluğu olan Alice Harikalar Diyarında sendromunun (AIWS) arkasındaki beyin bölgelerini ortaya koyuyor.

12punto

Bir beyin devresini haritalandıran yeni bir çalışma, bilim dünyasının "Alice Harikalar Diyarında Sendromu" olarak bilinen gizemli ve nadir bir bozukluk hakkındaki bilgimizi biraz daha netleştirdi. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan bu araştırma, vücut algısı ve işlem boyutuyla ilgili iki farklı beyin bölgesini kapsayan bir ağ tanımladı.

Chip'in aktardığına göre Alice Harikalar Diyarında Sendromuna (AIWS) adını veren de kitaptaki bu olaylar. Bu, son ön baskının yazarlarına göre tıp literatüründe yalnızca 170 civarında vakanın tanımlandığı nadir bir durum.

AIWS'li bireyler genellikle kendi vücut kısımlarını, başkalarının vücutlarını veya nesneleri abartılı bir şekilde büyük veya küçük algıladıklarını bildiriyorlar. Bazı araştırmacılar, AIWS'nin kapsamının, zamanın hızlı geçtiğini hissettiren diğer algı bozukluklarını da içerecek şekilde genişletilmesi gerektiğini öne sürdü.

Yapılan ön baskıdaki araştırmada, AIWS'nin nedeni hala net olarak belirlenemediği için, bu durumu anlamak zordur. Araştırmanın yazarları, AIWS'li 37 kişinin beyin taramalarını kullanarak lezyon ağı haritalaması adı verilen bir teknik uyguladılar. Elde edilen verilere göre, AIWS beyin lezyonlarının çoğu sağ ekstrastriat vücut alanı (EBA) ve sol alt parietal lob (IPL) gibi iki spesifik merkeze bağlıydı.

Sağ EBA, görsel işleme ile ilgiliyken, sol IPL ise boyut ve ölçü belirleme görevlerinde etkinleşir. Bu nedenle, bu iki bölgenin AIWS'ye özgü bir bozuklukla ilişkilendirilmesi mantıklı görünüyor.

Yazarlar, yaptıkları çalışmanın AIWS lezyon konumlarına ilişkin bugüne kadarki en büyük çalışma olduğunu belirtirken, küçük örneklem boyutunun sınırlamalarını kabul etmiş ve daha fazla veri toplanmasının gerekliliği vurgulandı.