Çağın hastalığı siberkondri, hastalık hastası ediyor
Çağın yeni hastalığı olan ve internetten hastalık arama hastalığı olarak tanımlanan siberkondri, beraberinde psikolojik sorunları da getiriyor. Uzmanlar yerine internetten kendi cevaplarını arayan vatandaşların kaygı yönetimi zorlaşıyor. Peki siberkondri nedir? Bundan kurtulmak mümkün mü? İşte detaylar...
12punto
Sivas Medicana Hastanesinde görev yapan Uzman Psikolog Duhan Töre, çağın en büyük hastalıklarından birisi olan siberkondri'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Hastalık belirtileriyle ilgili internetten arama yapan insanların edindikleri bilgilerle hasta oldukları düşüncesiyle kaygılandığını belirten Töre, uzmanlara başvurmadan kendi kendilerine yanlış tanı ve teşhis koyabilmekte ve yanlış tedavi yöntemlerine başvurabildiklerini söyledi.
SİBERKONDRİ NEDİR?
insanların internet ortamında hastalık araştırması, kendilerine tanı koymaları, belirtileri incelemeleri ve bunlarla beraber tedavi yöntemi araştırmalarına kadar giden süreçtir. İnternet ortamının kolay erişilebilir olması, az maliyetli olması, hekime ulaşmaktan çok daha kolay olmasıyla beraber istenilen her saatte tüm sorulara yanıt bulunabilir hale geldi.
KAYGI YÖNETİMİNİ ZORLAŞTIRIYOR
Uzmanına gitmek yerine kendi kendilerine tanılarını koyan hastaların kaygı yönetimi daha da zorlaşıyor. Böylece kaygı seviyeleri çok yükselen hastalar psikolojik olarak da zorlanmaya başlıyor.
Hastaların sürekli olarak hastalık araştırılması ile birlikte kendilerini iyi hissetme oranı giderek azalıyor. Sürekli olarak ‘Kalbim çarpıyor, Akciğerimde bir problem mi var, Başım ağrıyor beyin kanaması mı geçiriyorum, kalp çarpıntım var kalp krizimi mi geçiriyorum?' gibi şüphe ve kaygıların artmasıyla beraber kendilerinde çok yüksek boyutta hastalıkların olduğunu düşünebiliyorlar.
BU SÜREÇTE NELER YAPILABİLİR?
Bu süreçte uzmana başvurmaların azaldığını söyleyen Töre, "Vatandaşlar, hastalıklarından korkmakta veya hekime inanmakta güçlük çekmekte. Böylelikle git gide uzaklaşmakta ve bu durumu kendi içerisinde yaşamakta. Hekimlerin yapmış olduğu muayene ve tetkikler doğrultusunda aldıkları sonuca ikna olmama durumu çok sık şekilde devam ediyorsa, farklı hekimler deneme süreci var ise psikolojik olarak bir süreç yaşıyor olabiliriz. Bu anlamda psikoterapi alarak süreci rahatlatabiliriz, hayat kalitemizi artırabiliriz" şeklinde konuştu.