Çikolatadan zehirli maden çıktı
Fransa'da yapılan bir araştırma, çikolata ve kakao ürünlerinde yüksek kadmiyum seviyeleri tespit etti. Bu durum, özellikle çocuklar için sağlık riskleri doğuruyor.
12punto
Fransa'daki tüketici derneği UFC-Que Choisir, çikolata ve kakao bazlı ürünlerde önemli miktarda kadmiyum bulunduğunu açıkladı. Dernek, özellikle çocukların bu ürünleri dikkatli tüketmesi gerektiğini belirtti.
Araştırma, 10 yaşındaki bir çocuğun günlük birkaç çikolatalı bisküvi, bir kase Chocapic ve bir fincan sıcak çikolata tüketmesi durumunda, kadmiyum için belirlenen günlük güvenli alım miktarının yarısına ulaştığını gösteriyor. Uzmanlar, kadmiyumun vücutta birikerek uzun vadede böbrek hasarı, kalp-damar hastalıkları ve kansere yol açabileceğini vurguluyor.
ORGANİK ÜRÜNLERDE DAHA YÜKSEK SEVİYELER
UFC-Que Choisir, Latin Amerika kökenli kakao çekirdeklerinde doğal olarak yüksek kadmiyum seviyeleri bulunduğunu ve bu nedenle organik çikolatalarda bu seviyelerin daha yüksek olabileceğini bildirdi.
Bjorg ve Poulain markaları bu analizleri doğrularken, Nestle, kadmiyumun ürüne eklenmediğini, hammaddelerde doğal olarak iz seviyesinde bulunabileceğini belirtti.
Fransa Gıda, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Ajansı (Anses), yıl sonunda kadmiyum maruziyetini daha kapsamlı bir şekilde ele alacak bir rapor yayımlamayı planlıyor.