Çocukluk çağı kanserleri ve görülme sıklıkları nelerdir?

Dünya genelinde her yıl 400.000 çocuk kanserle mücadele ediyor. Türkiye'de ise her yıl 2000 ila 3000 çocukta kanser tanısı konuluyor. En sık görülen kanser tanısı ise lösemi olarak belirlenmiş durumda. Peki çocukluk çağında en sık görülen kanserler neler? Hangi yaşlarda ortaya çıkıyor? İşte detaylar...

12punto

0-15 yaş arasında görülen kanser türlerine çocukluk çağı kanserleri denmektedir. Hastalığın kontrol altına alınmasında erken tanı çok önemliyken, cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler de büyük önem taşıyor.

ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ VE GÖRÜLME SIKLIKLARI

Çocukluk çağı kanserleri, yetişkin kanserlerinden farklı özellikler gösterir ve genellikle genetik faktörler veya doğuştan gelen mutasyonlarla ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, her yıl dünya genelinde yaklaşık 400.000 çocuk kanser teşhisi almaktadır.

EN YAYGIN ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ

Lösemi (%30-35) Çocukluk çağında en sık görülen kanserdir. Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) ve Akut Miyeloid Lösemi (AML) en yaygın türleridir. Kemik iliğini etkileyerek kan hücrelerinin üretimini bozar.

Beyin Tümörleri (%20-25) Beyin ve merkezi sinir sistemi tümörleri çocuklarda sık görülür. Astrositomlar, Medulloblastomlar ve Ependimomlar en yaygın türlerdir. Belirtiler arasında baş ağrısı, kusma ve denge problemleri yer alır.

Lenfomalar (%10-15) Lenf bezlerini etkileyen kanser türleridir. Hodgkin Lenfoma ve Non-Hodgkin Lenfoma olarak ikiye ayrılır.

Nöroblastom (%7-10) Sinir hücrelerinden köken alan bir kanser türüdür. Genellikle 5 yaş altındaki çocuklarda teşhis edilir.

Wilms Tümörü (%5-7) Böbrek kaynaklı bir kanser türüdür. Genellikle 3-4 yaş civarında teşhis edilir.

Osteosarkom ve Ewing Sarkomu (%5-7) Kemik kanserleri arasında en sık görülen türlerdir. Ergenlik döneminde daha yaygın olarak ortaya çıkar.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Erken teşhiste özellikle lösemi tedavisinde %85’e kadar başarı sağlanabiliyor.

Gelişen tedavi yöntemleriyle birlikte çocukluk çağı kanserlerinin büyük bir kısmı başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Özellikle akut lenfoblastik lösemi (ALL) tedavisinde, başarı oranı %85’e kadar çıkabiliyor.

Ancak gelişmekte olan ülkelerde, tanı ve tedaviye erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle çocukluk çağı kanserlerinin ölüm oranı daha yüksek seyrediyor.

ERKEN TEŞHİS İÇİN ÖNERİLER

- Çocuklarda uzun süren ateş, halsizlik, sık enfeksiyon geçirme gibi belirtilere dikkat edin.

- Sebebi bilinmeyen morluklar, lenf bezlerinde şişlik veya ani kilo kaybı varsa doktora başvurun.

- Rutin sağlık kontrollerini ihmal etmeyin.