Covid aşısı kalp krizi mi yapıyor? Prof. Dr. Cengiz Köksal 12punto.com.tr'ye konuştu
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Köksal 12punto’ya açıklamalarda bulundu. Köksal, Covid-19 aşılarının kalp krizi neden olduğu iddialarını da yanıtladı.
Ayhan Taşpınarlıoğlu
12punto.com.tr - Ayhan TAŞPINARLIOĞLU
Son dönemde kalp krizi vakalarının artması dikkat çekiyor. Vakaların çocuk yaşlardaki kişilerde de görülmeye başlanması Covid-19 aşılarının kalp krizine neden olduğu iddialarını doğurdu.
Halk arasında yaşlılık hastalığı olarak bilinen kalp krizi vakaları son dönemde çocuklara kadar inmiş durumda. Son dönemde vakaların artışı dikkat çekerken bazı kesimler buna sebep olarak Covid-19 aşılarını gösteriyor. Kalp krizi vakalarını, çocuklarda artan görülme oranlarını ve sebeplerini Prof. Dr. Cengiz Köksal’la konuştuk. Köksal, diyabet, aktif sigara içimi, hareketsizlik, sağlıksız beslenmenin vakaları artırdığını vurguladı. Köksal, ayrıca kamuoyunun merak ettiği ''Covid-19 aşısı vakaları artırdı'' iddialarını da yanıtladı.
DİYABET, SİGARA RİSKİ ARTIRIYOR
Son zamanlarda kalp krizi vakalarının artışının sebepleri nelerdir?
‘’Kalp krizi ülkemizde görülme sıklığı her gün artmaya devam ediyor. Bunun birçok sebebi olmakla birlikte özellikle genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam, yoğun stres altında olmak, sağlıksız beslenme en büyük nedeni arasındadır. Yaşam tarzında yapılacak küçük değişiklikler ile kalp krizi riski azaltılabilir. İleri yaşla beraber damarların kireçlenmesine bağlı kalp krizi meydana gelme olasılığı artmaktadır, ancak bazı risk faktörlerin olması kalp krizi görülme olasılığını daha da arttırmaktadır. Diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, aktif sigara içimi, fazla kilo bu risklerin başında sayılabilir. Bu risk faktörlerinden biri veya birkaçına sahipseniz daha erken yaşlarda kalp krizi geçirmeniz olasılığı mevcuttur.
18 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİR
Gençlerde ve çocuklarda kalp krizi vakalarının artışının sebebi nelerdir?
Kalp krizi yaşlıları ilgilendiren, ileri yaşlarda görülen bir hastalık olarak düşünülüyordu. 40 yaş altında kalp krizi çok nadir görülen bir durumdu, ancak son yıllarda görülme sıklığı artmaktadır. Kötü yaşam tarzı, yoğun stres, sigara ve alkol tüketimi, fazla kilo, kronik hastalıkların kalp üzerine olumsuz etkileri çok fazladır. Genetik olarak yatkınlığı olan ve bu faktörler var ise erken yaşta kalp krizi görülebilir. Diyabetiniz varsa yaklaşık 4 kat daha yüksek oranda risk altındasınız. Yüksek kan şekeri damarlara zarar verir, bu da atardamarlarımızda kolesterol birikmesine ve ateroskleroza neden olma olasılığını arttırır. Diyabetik hastaların diğer risk faktörleri olan yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olma olasılıkları yüksektir. Kalp krizi maalesef 18 yaş altındaki çocuklarda da olabilir. Çocukluk dönemi kalp krizi nedenleri arasında yapısal kalp hastalıkları, çocukluk dönemin de geçirilen romatolojik hastalıkları, ailesel kalp hastalıkları gibi nedenleri mevcuttur. Çocuklarda göğüs ağrısı olduğu zaman uzman hekimlere başvurmak gerekmektedir.
KRİZE KARŞI NASIL BESLENİLMELİ?
Kalp krizine yakalanmamak için nasıl beslenilmeli, neler yapılmalı?
Kalp sağlığı için en uygun beslenme Akdeniz tipi beslenmedir. Beslenme düzenlenmesi kısa süreli değil, uzun süreli bir alışkanlık olmalıdır. İşlenmiş ürünlerden, şeker ve tatlandırıcılar ile yapılan ürünler tüketilmemelidir. Yediğiniz yemeklerin porsiyon ve içeriğindeki yağ oranına dikkat edilmeli. Tuz kullanımını azaltın. Kızartmadan kaçının, buğulama, ızgara veya fırında pişirmeyi tercih edin. Günde düzenli 3-4 km tempolu yürüyüş ve egzersiz kalp sağlınız için yapabileceğiniz en iyi eylemlerden biridir. Günlük düzenli yürüyüş, kandaki iyi yağları yükseltir, kilonuzu dengeleyerek kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Egzersiz şiddeti kişiye özel ayarlanmalıdır. Bireysel fiziksel yorgunluk düzeyini, çevresel şartlara göre belirlenir. Yürümek, bisiklete binmek ve yüzmek kullanılan en önemli egzersizlerdendir. Yaklaşık 30 ila 60 dakika arasında yapılacak egzersiz ile kalp hastalığından korunmasında yardımcı olacaktır. Eğer bir kalp hastalığınız varsa öncesinde hekiminiz tarafından detaylı bir şekilde değerlendirildikten sonra hekiminiz sizin için uygun planı yapması gerekmektedir.
COVİD-19 AŞILARININ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRDIĞINA DAİR GÜÇLÜ VERİLER YOK
Covid-19 aşılarının kalp krizine neden olduğu halk arasında konuşulmaya devam ediyor. Covid-19 aşıları kalp krizine neden olur mu?
Covid-19 hastalığına yakalanan kişilerde özellikle hastalığı ağrı geçirenlerde kalp rahatsızlıklarının arttığı görülmüştür. Covid-19 damar içinde pıhtılaşmaya neden olduğu için buna bağlı kalp krizi vakalarında artış görülmüştür. Covid-19 kaynaklı ölümlerin birçoğunun kalp kaynaklı olduğunu bilinmektedir. Aşının kalp krizi riskini arttırdığına dair güçlü veriler yoktur. Bazı çalışmalarda aşıya bağlı kalp rahatsızlıkların görülebildiğini belirtmiştir. Ancak aşı olmamak covid enfeksiyonuna yakalanma ihtimalini daha da artıracak ve buna bağlı kalp rahatsızlıklarının görülmesi daha yüksek olacaktır.
FARKINDALIK ARTTIRILMALI
Kalp krizi vakalarının azalması için Sağlık Bakanlığı nasıl bir çalışma yapmalıdır?
Koruyucu hekimlik kalp krizi oranları azaltmak için hayati öneme sahiptir. Öncelikle obezite ve sigara içme alışkanlığı ile mücadele önemlidir. Kişilerin düzenli yürüyüş yapabilecekleri alanlar kalp krizinden korunmanın ilk aşaması kabul edilebilir. Sağlık Bakanlığı kronik hastalıkların önlenmesine geniş yer vermiştir. Sigara ile mücadele son yıllarda daha yoğun yapılmaktadır. Risk faktörlerin azaltılması ve buna bağlı önlenebilir kalp hastalıklarında önemli yer tutmaktadır. Sağlıklı beslenme, yeterli fiziksel aktivite, tütün ve alkolle mücadele bunların en başında gelmektedir. Bunların farkındalığı arttırmak için toplumsal bilgilendirme yapılmalıdır. Kişi kendi sağlığı hakkında ilgili ve bilgi sahibi olmalıdır. Gerekli tedbirleri alması çok önemlidir. Sağlık kuruluşlarında risk grubundaki kişilerin düzenli olarak kalp hastalığı açısından hekim muayenesinden geçmelidir.’’