Dikkatli kullanın! Parasetamol içeren ağrı kesiciler ciddi sağlık riskleri taşıyor!

Parasetamol, birçok ağrı kesici ve ateş düşürücü ilacın etken maddesi ancak, reçetesiz satılan bu ilaçlar, uzun süreli ve düzenli kullanıldığında karaciğer hasarı, böbrek hasarı, kan basıncında artış ve kalp hastalığı riskini artırıyor

12punto

Doktorlar, 'parasetamol' içeren ve çoğunlukla reçetesiz satılan ilaçlarla ilgili uyarılarda bulundu. Türkiye'de satılan pek çok ilacın içinde de bulunan bu etken maddenin düzenli kullanımı, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Ağrı kesiciler, vücut ağrılarını dindirmek için başvurduğumuz en popüler ilaçlardır ve çoğu zaman reçetesiz satılıyor.

Ancak bilim insanları, yakın zamanda yaptıkları bir araştırmada, 'ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan 'parasetamol' etken maddesine sahip ilaçların, uzun süreli kullanımda önemli sağlık riskleri doğurabileceğini' tespit etti.

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, erişimin oldukça kolay olduğu bu ilaçların uzun süreli kullanımı, 'tehlikeli ve hatta ölümcül sonuçlar' doğurabiliyor.

Parasetamol içeren tabletlerin uzun süreli kullanımına ilişkin riskler hakkında konuşan pratisyen hekim Semiya Aziz, İngiliz ITV kanalındaki demecinde şu ifadelere yer verdi:

"Şu anda parasetamolün, en düşük etkili dozda kısa süreli kullanımının, baş ağrısı ve ateşi düşürme konusunda başarılı olduğunu biliyoruz. Ancak uzun süreli kullanım yorgunluk, nefes darlığı, anemi, karaciğer hasarı, böbrek hasarı gibi sayısız belirtiye ve hatta kişinin parmakları ile dudaklarının mavi bir renk almasına neden olabilir..."

İngiliz sağlık otoritesi NHS'ye göre ise önerilen dozdan daha fazlasını almadığınız sürece, parasetamolü uzun yıllar boyunca düzenli olarak almak güvenli.

Öte yandan, söz konusu araştırmanın, düzenli ve uzun süreli olarak parasetamol kullanan kişiler için 'endişe verici bir başka sorunun' ortaya çıkma olasılığını ortaya koyduğunu belirten Aziz'e göre, bu tarz kullanımlar, 'kan basıncında artışa' neden olabilir.

Pratisyen hekim, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüm çalışmaların önerdiği şey şudur: Evet, kısa süreli olarak parasetamol alabilirsiniz, ancak uzun süreli kullanıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun ve bunu onlarla tartışın. Çünkü yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık, kalp krizi ve felç riskinin artmasına neden olabilir..."

İngiliz Kalp Vakfı tarafından, Edinburgh Üniversitesi'ne yaptırılan ve sonuçları 2022 yılında yayınlanan bir araştırma, uzun süreli kullanıcıların, "mümkün olan en kısa süre için en düşük etkili dozu tercih etmeleri" gerektiği uyarısında bulundu.

Çalışma, rutin olarak parasetamol kullananların, "kan basınçlarında 'önemli' bir artış olduğunu ve bunun da kalp hastalığı veya felç riskini yaklaşık yüzde 20 oranında artırdığını" ortaya koydu.

Edinburgh Üniversitesi'nde Terapötikler ve Klinik Farmakoloji Başkanı olan Profesör David Webb, sonuçlar hakkında şunları söyledi:

"Parasetamole düşük dozda başlanmasını ve dozun aşamalı olarak artırılmasını; ağrıyı kontrol altına almak için gerekenden daha yüksek dozlara çıkılmamasını tavsiye ediyoruz..."

"Bazı hastalarımızda görülen kan basıncındaki 'önemli' artışlar göz önüne alındığında ise parasetamole yeni başlayan yüksek tansiyonlu kişilerde, kan basıncının daha yakından takip edilmesi fayda olabilir..."

Öte yandan, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yapılan, 2018 tarihli "Parasetomolün Empatiye Etkisi" konulu bir çalışmada Türk araştırmacılar, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin içinde bulunan parasetamol etken maddesinin, "empatiyi azalttığını" tespit etti.

Aylık hakemli bilimsel dergi, Pharmacology Biochemistry and Behavior'da yayınlanan çalışma kapsamında bazı sıçanlara, "suyla dolu bir düzenekte yer alan ve boğulmak üzere olan bir deney hayvanını, kapıyı açarak kurtarmaları" öğretildi. Çalışmaya dahil olan bazı sıçanlara ise 'parasetamol' verildi.

Çalışmanın devamında, parasetamol almayan gruptaki sıçanların, boğulmak üzere olanları hızla kurtardığı, az ve orta doz ilaç alan sıçanlarda ise kurtarma süresinin uzadığı gözlemlendi. Yüksek doz alan sıçanlar ise boğulmak üzere olan deney hayvanlarına kayıtsız kaldı ve onları kurtarmak için kapıyı açmadılar.

DEÜ Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, empati düzeyini ölçtüklerini ve parasetamolün empati düzeyini etkilediğini belirtti. "Bu etken maddeyi almayan grubun 1 dakika içinde empati düzeneğinin kapısını açtığını" ifade etti.

ABD'deki Ohio State Üniversitesi'nde yapılan bir anket sonucu, parasetamol alan bir deney grubunun, "vahşet fotoğrafları ve görüntülerinden daha az etkilendiğini" ortaya koydu.